Assange: Rädd att bli överlämnad till USA

Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2016-09-07

Efter sex år av misstankar och fyra år på Ecuadors ambassad har sexualbrottsanklagelserna kring Julian Assange fortfarande inte blivit utredda.

SVT:s Uppdrag granskning har träffat Wikileaks-grundaren i hans fristad i London – och hävdar i ett program som sänds på onsdagskvällen att han kan ha skäl att vara rädd för att bli överlämnad till USA.

Men ännu har förhör inte hållits och på eftermiddagen, några timmar innan programmet sänds, ska överåklagare Marianne Ny hålla en pressträff om Assangeärendet.

Sedan 2010 har svenska åklagare försökt förhöra Julian Assange, som misstänks för flera fall av sexuella övergrepp i Sverige.

Men datahackern och Wikileaks-grundaren har de senaste åren befunnit sig inne på Ecuadors ambassad i London, Storbritannien, för att undvika att bli överlämnad till USA. Detta då han är rädd för att där ställas inför rätta för att hans visselblåsarsajt har publicerat över 500 000 hemliga militära dokument som avslöjat övergrepp begångna under Irakkriget.

Assange om anklagelserna

Marianne Ny, överåklagare i Göteborg som leder förundersökningen mot Julian Assage, anser att han bara håller sig undan rättvisan.

Själv betraktar han sig som en fånge som inte kan gå utanför dörren.

SVT:s Uppdrag granskning har som enda svenska tv-team träffat Julian Assange i London. I programmet, som sänds onsdag kväll, undviker han att svara på frågor om sin egen roll. Men han nekar till anklagelserna om våldtäkt.

– Jag har inte åtalats. Det här borde inte ens vara offentligt, det är en förundersökning, säger Assange bland annat till Uppdrag gransknings reporter.

– Du ber mig att gå in på detaljer i fallet. Den rätta platsen att göra det på vore i ett formellt uttalande till den svenska åklagaren. Det är något hon (Marianne Ny, reds. anm.) har undvikit i sex år.

Ska förhöras på Ecuadors ambassad

Julian Assange har erbjudit sig att bli hörd på videolänk eller telefon från ambassaden, en metod som lagen tillåter. Marianne Ny har genom åren även fått flera erbjudanden om att förhöra honom i London. Men hon att har hela tiden krävt att han ska vara fysiskt närvarande i Sverige. Något hon fått kritik för bland annat från Assange advokat Thomas Olsson, som är kritisk till hur åklagarna har hanterat ärendet.

För mindre än en månad sedan stod det dock klart att Sverige kommer att få förhöra Assange på Ecuadors ambassad – och att det kan komma att ske inom kort.

– Frågan om förhör i London innebär att vi skulle ha sänkt kraven på kvalitén i utredningsåtgärderna. Vi hade särbehandlat honom på ett sätt som vi inte gör med andra som är misstänkta för allvarliga brott, säger Marianne Ny till SVT:s Uppdrag granskning, och förklarar samtidigt omsvängningen med att det sett till faktum i nuläget är det enda möjliga.

”Nöjd om han är rädd”

I Uppdrag granskning framkommer flera uppgifter som tyder på att det pågick och ännu pågår en brottsutredning mot Assange i USA samt att det finns möjlighet för den amerikanska staten att få honom överlämnad. Enligt programmet finns den möjligheten om misstankarna inte gäller spioneri. Detta då brottet betraktas som politiskt och Sverige av den anledningen automatiskt skulle säga nej till en sådan begäran.

En som intervjuas i frågan är John Bellinger, rådgivare under president George W Busch, som säger att utredningen mot Assange fortfarande pågår.

– Jag är nöjd med att han är rädd, svarar John Bellinger på frågan om han förstår att Assange är orolig.

Svenska regeringen har tidigare sagt att en utlämning av Julian Assange till USA är en rent hypotetisk fråga, eftersom någon begäran inte kommit in.

Uppdrag gransknings reportage sänds i SVT klockan 20.00 i kväll onsdag.

Men redan klockan 14 på onsdagseftermiddagen har överåklagare Marianne Ny kallat till en presskonferens tillsammans med chefsåklagare Ingrid Isgren rörande den svenska brottsutredningen mot Julian Assange.