Förskollärare och pojke döda i knivattack på skola i Norge

Uppdaterad 2016-12-06 | Publicerad 2016-12-05

KRISTIANSAND/STOCKHOLM. En 48-årig kvinna och ett barn har dödats i en knivattack på en skola i Kristiansand i Norge.

På måndagskvällen sökte norsk polis efter en eller flera gärningspersoner.

– De avlidna personerna var en förskollärare och en pojke i skolåldern, säger kommunordförande Harald Furre till Aftonbladet.

Polisen fick in larmet om knivattacken på Wilds Minne skole i Kristiansand i södra Norge strax efter klockan 16 på måndagen. Brottet ska ha skett på skolgården och efter att ambulans kommit dit fördes en kvinna och en pojke till sjukhus med allvarliga skador.

Strax efter klockan 18 hade polisen underrättats om att båda avlidit till följd av sina skador, skriver norsk polis i ett pressmeddelande

Stor polisinsats

Sent på måndagskvällen var ännu ingen gripen. Under en presskonferens i Kristiansand berättade polisen att det inte finns någon misstänkt.

– Jakten kommer att pågå tills vi har gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker nu både rent fysiskt och på andra sätt, säger vice polismästaren Terje Kaddeberg Skaar.

I området runt skolan ligger det många butiker och på eftermiddagarna är det vanligtvis mycket folk i rörelse. Trots det hade polisen på måndagskvällen inte hittat några vittnen till knivattacken.

Rektor Anne Marie Mauland Mansoor säger till Aftonbladet att inga av barnen på skolan såg händelsen.

– Alla barnen befann sig inomhus när det skedde. De såg bara blåsljusen när polisen kom.

– Det är förfärligt, hemskt och tragiskt. Det här är något som kommer att beröra oss för en lång tid framöver.

Båda har identifierats

Kommunordförande Harald Furre säger att pojken inte är identifierad men att han är i skolåldern.

Gick han på skolan?

– Det är inte bekräftat, men det finns uppgifter som tyder på att han inte gjorde det.

Den avlidna kvinnan har identifierats som en 48-årig förskollärare.

– Hon jobbade på en privat förskola i området, men inte på skolan där knivattacken inträffade. Förskolan kommer att hålla stängt i morgon (tisdag). Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa dem, säger Harald Furre till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till norska VG ska de båda offrena inte ha känt varandra.

Till skillnad från förskolan kommer Wilds Minne skole, som har omkring 380 elever i årskurserna 1–7, inte att vara stängd under tisdagen.

– Vi håller på att planera morgondagen tillsammans med polisen. Vi kommer att ha skola, men det är oklart om vi kommer att vara på skolan. Det beror på polisens utredning, säger rektor Anne Marie Mauland Mansoor.

Följ ämnen i artikeln