Forskare: Myror har ”sjukhus” där de vårdar sina skadade

Uppdaterad 2018-02-16 | Publicerad 2018-02-15

Är en kamrat skadad ser en viss myrart till att bära tillbaka denna till myrstacken – där den får vård. Det visar en ny studie, skriver vetenskapliga tidsskriften Eurekalert.

En myra som finns i hela Afrika, Megaponera analis, bär sina sårade kamrater tillbaka hem för att sedan vårda dem i myrstacken. För att kalla på hjälp utsöndrar de skadade myrorna en kemisk signal. Det visar en ny studie av tyska forskare som publicerats i Proceedings of the Royal Society B.

– Vi tror att myrorna slickar de skadade för att rengöra såren och kanske även applicera lite saliv som minskar risken för infektioner, säger en av studiens författare, biologen Erik T. Frank, till vetenskapliga tidsskriften Eurekalert.

Vården på ”sjukhusen” fungerar så pass bra att endast 10 procent av de skadade myrorna dör av sina skador. Utan vård så har dödsantalet visa sig vara 80 procent.

Denna myra är den enda kända insekten som visat detta altruistiska beteende – ett beteende som innebär att hjälpa andra utan att förvänta sig något tillbaka. Det kan vara så att deras beteende är unikt i hela djurriket, menar forskarna som ligger bakom studien.

Det finns tre faktrorer som kan ligga bakom beteendet. De har relativt små kolonier med lågt födelsetal, de jagar byten som kan försvara sig själva bra och de jagar i grupp – något inte andra myrsorter gör.

– Dessa faktorer gör att en enda individ är ganska värdefull. Vi tror även att hjälpbeteendet generellt har evolverat fram ur sådana här samhällsstrukturer, säger Erik T. Frank.

Men det behövs fler studier för att förstå hur detta hjälpbeteende och omvårdnadsinstinkt som vuxit fram, menar han, skriver Eurekalert.

Följ Goda nyheter på Facebook