Fouad lärde sig svenska på rekordtid – nu vill han hjälpa andra

Uppdaterad 2016-10-16 | Publicerad 2016-10-15

Han flydde genom elva länder på vägen till sitt nya liv i Sverige. På bara tre månader lärde han sig svenska, och nu hjälper han andra nyanlända att integreras.

– Jag vill ge tillbaka till Sverige som gett mig så mycket, säger Fouad Kenani, 26.

Du möter honom i vår nya programserie ”Ge tillbaka”.

– När vi kom till Östersund för första gången var det minus 25 grader! säger Fouad och skrattar.

Nu har han bott i Grytan utanför Östersund i elva månader. Resan från Syrien till Sverige var lång och tuff, han flydde hit tillsammans med två vänner.

– Min pappa sa till mig att du måste lämna Syrien, för annars kommer armén och tar dig till militärtjänst, säger Fouad.

De startade från Damaskus och tog sig via Libanon till Turkiet. Resan fortsatte till Grekland, och sedan tog de sig vidare upp i Europa med tåg, bil och många timmar till fots. Under färden blev de både slagna och fängslade – men till sist nådde de målet Sverige.

Och det var precis på håret att Fouad hann få permanent uppehållstillstånd här – dagen efter trädde regeringens nya, strängare regler i kraft.

Svenska språket är nyckeln

Fouad är social och ville snabbt lära känna det svenska samhället.

– Jag gick till Röda Korsets språkcafé och började studera svenska. Där träffade jag många människor som lärde mig om vanor och traditioner i Sverige, säger han.

– Jag lärde känna en tjej som heter Helena, och hon har haft stort tålamod med mig och hjälpt mig med språket. Ibland använder hon teckenspråk och engelska för att prata med mig, men jag säger ”Nej nej, Helena, använd inte engelska – vi är i Sverige!”. Många svenskar pratar engelska, men det är inte bra för svenska språket. Svenska språket är fint!

Och till andra som kommer till Sverige ger han samma råd.

– Jag säger till mina kompisar att ni måste studera svenska, hitta ett jobb och integreras. Jag tror att språket är nyckeln, säger Fouad.

Kom hit för att bygga Sverige

Om två veckor flyttar han in i sin första egna lägenhet, och han ser fram emot att gå och handla möbler. I Syrien studerade han ekonomi och statsvetenskap, nu vill han ta examen i Sverige. Hans dröm är att börja jobba, betala skatt och starta sin framtid här. Just nu gör han praktik på en skola och pluggar svenska.

– Vi kom hit för att medverka med er och bygga Sverige. Jag vill gå klart i SFI och ta examen i Sverige. Jag vill plugga på halvtid och arbeta halvtid till en början, och framöver vill jag jobba med bokföring på heltid. Jag skulle gärna jobba som volontär också, jag tycker om frivillighet.

Han påpekar att många som kommer till Sverige nu är välutbildade – och att vi borde dra bättre nytta av det.

– Det finns många tandläkare, advokater och andra yrkesutbildade som kommer hit – de behöver bara öva lite på svenska.

”Jag vill inte vara en börda”

Fouad är väldigt tacksam över att vara just här i Sverige.

– Jag vill inte vara en börda. Jag är väldigt glad över hur Sverige har tagit emot mig och skyddar mig. Så jag säger till mina kompisar att ni måste studera svenska. Vi är inte terrorister – vi vill bygga Sverige. Jag planerar att stanna här för evigt.

Han är väldigt intresserad av politik och statsvetenskap, och har läst mycket om hur det går till i Sverige.

– Landet behöver byggas upp och få bättre fart på tillväxten i ekonomin. Det går för långsamt med byggandet, särskilt här i norra Sverige.

Han ser ljust på sin framtid.

– Jag vet inte vad som händer med mig i framtiden men jag vill träffa en tjej och fortsätta mitt liv här i Sverige. Jag vill lyckas här!

Det nya asyl-Sverige – de kommer hit
nu

Fouads tips: Så kan du hjälpa

Fouad Kenani.

Vad har du för tips till svenskar som vill hjälpa nyanlända?

– Att inte vara rädda. Vi ska leva här tillsammans i framtiden. Jag vill inte att de ska vara rasistiska och se oss som en börda. Vi behöver inte så mycket hjälp. Det är viktigt att vi är snälla mot varandra och visar varandra respekt åt båda hållen.

– Jag uppmanar svenskar att läsa mer om Syrien. Många människor har ju kommit hit från Syrien nyligen, och de ska leva här i Sverige i framtiden. Ni måste veta vilka är vi som kommer hit till ert land, så att vi kan så att vi kan samarbeta bra i framtiden. Nu har jag många svenska kompisar, och jag brukar låna ut böcker till dem om Syrien.

Martin Machnow (i mitten) startade initiativet Inlöparna för att hjälpa nyanlända att integreras snabbare.

Inlöparna hjälper nyanlända in i samhället

En som hjälpt Fouad Kenani att lära sig svenska och att lära känna det svenska samhället är Martin Machnow, som startat initiativet Inlöparna i Östersund.

En dag såg Martin några människor som bar tunga matkassar längs vägen, och han erbjöd dem skjuts. Det slutade med att de tog en fika ihop. Det blev ett väldigt varmt möte, och människorna som nyligen hade anlänt till Sverige frågade om Martin ville komma och besöka dem igen.

– Jag kände att de hade noll kontakt med vårt samhälle. Det fungerar inte att de sitter där ensamma och inte har någon kontakt med någon annan, säger Martin.

Han funderade över vad han själv kunde göra för att hjälpa till.

– Jag bestämde mig för att satsa på löpning – jag skulle kunna springa en gång i veckan med flyktingar. Det är ju enkelt och kräver inte så mycket, säger Martin.

Tillsammans med Emma Arnesson som startat projektet Hej Främling satte han i gång med löpträning i grupp. Nu springer de tillsammans varje onsdag, året runt – och det är väldigt uppskattat.

– Martin och hans syster Malin är snälla. De har hjälpt mig att lära mig språket. Vi springer tillsammans och har många andra aktiviteter ihop. Vi lagar gärna mat tillsammans – vi har blivit kompisar! säger Fouad Kenani.

Följ ämnen i artikeln