Första lesbiska paret tar plats i Bamse

Uppdaterad 2016-06-17 | Publicerad 2016-06-16

I Bamsetidningens sommarnummer får läsarna stifta bekantskap med Vera och Frida som flyttar ut på landet till en bondgård.

– Vi försöker visa olika familjekonstellationer, och Bamses värld förändras och utvecklas precis som det verkliga livet. Bamse är humanist och står för allas lika värde, säger Bamsetidningens chefredaktör Charlotta Borelius.

Tidigare under försommaren släpptes Bamsetidningens sommarnummer och sedan dess är det flera läsare som uppmärksammat att det för första gången är ett lesbiskt par med i serietidningen.

Det gäller serien om paret Frida och Vera som flyttar till en bondgård, skriven av Jimmy Wallin.

– Flera läsare har hört av sig och har varit väldigt positiva till serien. Det tycker vi på redaktionen naturligtvis är jättekul, säger Charlotta Borelius, Bamsetidningens chefredaktör.

Redan 2007 kunde Bamsetidningens läsare stifta bekantskap med Lille Skutts bror Happ och hans partner Lille Sixten. 2010 medverkade för första gången deras dotter Suddan och familjen har dykt upp flera gånger sedan dess.

Nu är det alltså dags för det första lesbiska paret. Och Bamse kommer fortsätta ligga i framkant, menar Charlotta Borelius.

– Vi försöker visa olika familjekonstellationer, och Bamses värld förändras och utvecklas precis som det verkliga livet. Bamse är humanist och står för allas lika värde. På så sätt känns det här som en ganska självklar utveckling av tidningen, säger hon.

Följ ämnen i artikeln