Restaurangens smarta skylt – till buffégästerna

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-07-06

Stiftsgården i Rättvik tyckte att gästerna kastade för mycket mat och satte upp den här smarta skylten.

Personalen på Stiftsgården i Rättvik tröttnade på att deras gäster kastade mycket mat. För att få människor att tänka till satte de upp en skylt som tryckte på gästernas ömma punkter, vilket Dalarnas Tidningar, var först med att berätta.

– Ibland har vi slängt 20 kilo mat, säger Sofie Liss, serveringspersonal på Stiftsgården.

Sofie Liss, 20, serveringspersonal på Stiftesgården.

Stiftsgården i Rättvik har uppåt hundra gäster om sommaren. Buffén lockar många och de allra flesta lägger på mer mat på tallriken än vad de orkar med.

– Vi för statistik över hur mycket mat som vi kastar. Ibland har vi slängt 20 kilo mat. Vilket är för mycket, säger Sofie Liss, 20, på Stiftsgården.

Men hur serveringspersonalen och kockarna skulle få sina gäster att slänga mindre mat var lättare sagt än gjort.

– Vi diskuterade lite om hur vi skulle göra och försökte komma på idéer. Men sedan hittade vi en skylt som vi tyckte var bra och testade att sätta upp den.

”Ta så mycket du vill, men ät gärna upp. Igår slängde vi 15 kilo mat. Vilket hade kunnat mätta 30 personer (60 barn). Tack från personalen”, står det på skylten.

”Ät upp”

Många har reagerat positivt på skylten och sagt att de fått sig en tankeställare.

– Det är många som lägger märke till den och tar kort på den och lägger upp på Facebook.

Lyckligtvis har skylten visat sig fungera. Enligt statistiken hos kökspersonalen har svinnet minskat ordentligt.

– Vi har haft skylten sedan i januari och det har minskat, ibland slänger vi bara fyra kilo mat. Det är klart att det varierar, men det har minskat, säger hon och fortsätter:

– Vi har buffé så man får ta hur mycket man vill, men då får man äta upp. Det är bättre att gå flera gånger än att kasta mat.

”Köksbordets retorik”

Bo Enström, 75, från Gammelstaden, åt midsommarbuffé på Stiftsgården och var en av de gäster som lade märke till skylten.

– Jag noterade den direkt när jag kom in till restaurangen, jag kunde inte släppa den. Jag satt och åt och tänkte vidare på den ytterligare.

Innan Bo och hans sällskap lämnade Rättvik tog han ett kort på skylten och delade på Facebook.

– Redan när det var tio delningar var jag förvånad. Och nu är vi snart uppe i tre tusen. Jag har bara sett reflekterande kommentarer. Ingen har förlöjligat den.

Varför fastnade du för den här skylten?

– Det jag reagerade på var att det inte var pekfingrar, det var torr fakta, som man kan prata om vid ett köksbord. Sedan lämnade den fältet fria för reflektion. Det var inte elitens språk eller expertisens språk, utan köksbordets retorik och det tilltalade mig och många andra, säger Bo.