Pandan är inte längre utrotningshotad

Publicerad 2016-09-05

Jättepandan har länge varit ansiktet utåt för utrotningshotade djur – men nu tycks den värsta faran vara över, skriver Independent.

Tack vare att den kinesiska regeringen lagt stora resurser på att återställa bambuskogarna som pandorna bor i har populationen kunnat öka stadigt. Och nu kan Internationella organisationen för bevarandet av naturliv konstatera att pandor inte längre är utrotningshotade – utan bara sårbara. Mellan 1998 och 2002 fann man att 1596 pandor levde vilt i Kina – en ny studie fann 1864 stycken.

”Dagsläget är att allt går åt rätt håll. Antalet pandor ökar, området de bor på vidgas hela tiden och de områden de kan bo i håller på att återhämta sig”  skriver Ronald Swaisgood, ordförande för organisationens panda-team, i ett mejl till Independent.

WWF: ”Väldigt uppmuntrande”

Världsnaturfonden WWF, som har jättepandan som symbol, kallar det för ”väldigt uppmuntrande nyheter” men poängterar att djurlivet överlag fortfarande har minskat drastiskt de senaste fyrtio åren.

– Vi måste skapa en värld där både människor och naturliv kan frodas. Vi måste göra något för att säkerställa att den globala uppvärmningen inte överstiger två grader så att de naturliga miljöerna kan skyddas.

Forfarande i riskzonen

Och faran är inte över. Klimatförändringar hotar att förstöra mer än 35 procent av bambuskogarna pandor behöver för att överleva inom de närmsta 80 åren. Därför måste mer göras för att skydda skogarna.

”Bambu finns överallt i de här bergsskogarna och återställandet av dem är avgörande för att populationen ökar. Ger vi bara pandor lite bra bambu så kommer det gå bra” , skriver Ronald Swaisgood.