Här rappar rektorn – för att hylla lärare

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Mats Bauer tycker att den svenska skolan och dess personal inte får den kredd de förtjänar. Därför har han skrivit en raplåt – i hopp om att bidra till en annan syn på skolvärlden, skriver Sydsvenskan.

– Jag själv ser den kreativitet och det fantastiska arbete som pågår, säger han till Aftonbladet.

Foto: Privat/Skärmdump
Rektorn Mats har gjort en egen raplåt.

Mats Bauer är rektor på Alléskolan i Lomma. Han tycker att skolan har oförtjänt dåligt rykte och att allt beskrivs vara svart och grått när man pratar om den.

– Gör man inget åt det och fortsätter beskriva skolan på det här sättet blir det oerhört svårt att rekrytera mer personal. Det finns många potentiella lärare som skulle tänka sig att jobba inom den svenska skolan men som inte gör det för att bilden av skolan och fritids som arbetsplats är dålig, säger han och fortsätter:

– Men jag själv ser den kreativitet och det fantastiska arbete som pågår.

För att få fler att hylla all personal inom skolans värld och lyfta vilket bra jobb de gör har han startat kampanjen #kärleksbombaskolan. Hans eget bidrag är en raplåt som han spelat in och lagt ut på sin Facebooksida.

– Jag har haft musik och film som intresse i hela mitt liv. Att kombinera det med 30 års erfarenhet av skolan är mitt bidrag till att ändra synen på den svenska skolan och de svenska pedagogerna, säger han och fortsätter:

– Jag vill att folk förstår att det man sysslar med är att såga av den gren som vårt samhället sitter på. Vi är alla beroende av att våra elever får en bra utbildning och bra lärare, kunskap är framtiden och barnen är framtiden.

”Står inför ett jätteproblem”

Mats valde att rappa då han ville framföra sina åsikter på att annorlunda sätt.

– Jag vill använda mig av den typen av kommunikation som går hem. Det finns en nidbild av att en rektor är stram och går omkring i kostym. Det kontra rapparen blir en väldig kontrast.

Han menar att vi står inför en utmaning.

– De kommande tio åren kommer svenska befolkningen att öka med en miljon människor. Det är många barn som föds och så har vi invandringen som är en del av det. Man kan tänka sig hur många förskolor och skolor som måste byggas och då måste man rekryterar lärare. Och då finns det inga lärare, eller det är för få i alla fall – det innebär att det svenska samhället står inför ett jätteproblem.

ARTIKELN HANDLAR OM