”Träningar ger frihet och lycka – en chans till tid utan ansvar”

Shamima Mitu ordnar basket för nyanlända kvinnor och tjejer

Uppdaterad 2020-04-03 | Publicerad 2017-04-04

KLINTEHAMN. Från ansvar för hem och barn till vild träning med fladdrande slöjor och ekande skratt.

Shamima Mitu, 29, från Bangladesh ordnar basket för nyanlända kvinnor.

– Det är ren frihet och lycka, säger hon.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Kvinnorna kommer från länder som Afghanistan, Burundi och Irak och bor på en flyktingförläggning precis i närheten av Shamima och träningen. De känner egentligen inte varandra. Förrän nu. Här lämnar de allt ansvar – kanske för första gången i livet – för en alldeles egen aktivitet: Basket.

En väg ut i samhället

Det är ren livsglädje när ett tjugotal kvinnor och en del döttrar dribblar och kastar boll på mål i Klintehamnsskolans idrottshall på Gotland. Genom projektet ”World wide ladies” håller Shamima i träningarna.

Varför är träningen bara för kvinnor?

– Det här betyder så mycket mer än bara själva sporten. Kvinnorna som kommer till Sverige behöver komma ut från sina hem och göra något för sig själva. Träningarna blir ett sätt att få mer frihet och att komma ut i samhället, säger Shamima.

– Jag vill visa att i Sverige är det naturligt för tjejer och kvinnor att komma ut och göra saker bara för sig själva. Och att ha riktigt kul! Det här är ett sätt för dem att lämna barnen hos männen för en timma. Det är fantastiskt att se hur deras ansikten lyser.

Ja, det gör de verkligen. Det är svårt att tänka sig den blyghet som fanns för ett par månader sedan när träningarna började.

– Många hade aldrig tagit i en boll, de var blyga och ville inte springa inför varandra, berättar Shamima.

Nu är det full fart. Ibland tar någon bollen och bara springer så fort det går utan en enda dribbling eller passning. När det är match kommer vinnarskallarna fram.

”Spännande komma iväg”

Shakiba Nazari, 16, från Afganistan, säger (på svenska, fast hon bara varit i Sverige ett år och tre månader):

– Det bästa är att få röra sig, att springa. Jag känner alla här nu och de här träningarna betyder jättemycket. Det är så spännande att komma iväg på det här.

Shamima Mitu kom själv till Sverige som politisk flykting från Bangladesh för ett år sedan. Hon arbetade som journalist och bloggare, och skrev om kontroversiella frågor som kvinnors rättigheter och homoäktenskap.

Hotad till livet

– Flera regimkritiska personer blev dödade en efter en. Även jag fick dödshot. När det hände en nära vän till mig började jag frukta för mitt eget liv.

Hon och femåriga dottern kom till Gotland efter hjälp av Olof Palme center. Genast började hon engagera sig här också.

– Jag är sådan, jag vill göra något på riktigt, något viktigt. Basketen är egentligen en liten sak, men den gör deltagarna starka. De får mer självkänsla och mer frihet när de har en egen aktivitet at förbereda sig för och gå till. Det går inte att säga att Sverige är riktigt jämställt så länge som flera grupper lever i egna små samhällen där flickor och kvinnor inte har samma rättigheter.

Svenska Malin Nordesjö, lärare på ortens högstadium, är enda svenskan på plats i kväll. Hon lyser av entusiasm.

– Det är sådan glädje här, alla är så positiva. Det är fantastiskt att få vara med.

World wide ladies finns än så länge i Klintehamn och Visby, men ska också starta i Hemse.