Här kan elever hämta gratis mensskydd

Publicerad 2016-09-22

Panik! Mensen kom och du har inget menskydd med dig.

På Katedralskolan i Uppsala är det inget problem.

Där kan eleverna hämta mensskydd – helt gratis.

På gymnasieskolan Katedralskolan i Uppsala sitter sedan igår två vita skåp uppe på två av skolans toaletter. I dem ligger olika slags mensskydd eleverna kan hämta – helt gratis.

– Alla som har mens har ju någon gång råkat ut för att man står där utan skydd. Vi fick idén redan förra året men då rann det ut i sanden, tills vi tog upp det igen nu, säger Ida Hallgren, ordförande i elevkåren.

Elevkåren frågade skolans ledning om lov och fick klartecken.

– Jag tycker att det är en bra idé och vi har även hjälpt dem att rent praktiskt sätta upp skåpen, säger Heléne Lagerquist, rektor.

”Sagt att vi är 'lifesavers'”

Tanken är att mensskydden i skåpen ska användas vid nödsituationer. I ett inlägg på Facebook skriver de:

”Jag tror att många av oss upplevt det där ögonblicket av panik när du inser att ja, du har mens, men nej, du har inget mensskydd. Ingen av kompisarna har heller, och skolsköterskan är som försvunnen.

Men aldrig mer - elevkåren finns här för dig. (...)  

Vi hoppas att detta kommer rädda flertalet dagar och byxor för dig”.

När skåpen hade monterats under gårdagen lade elevkåren även ut bilder på dem på sina sociala medier – och fick respons direkt.

– Vi har bara fått positiv feedback, folk som skriver att vi är räddare i nöden och sagt att vi är "lifesavers". Det märks också att eleverna här på skolan uppskattar det, säger Ida.

Kåren fick sponsring från mensskyddsföretag för att dra igång projektet men nu är det slut och det Ida oroar sig för är hur det ska kunna fortsätta i framtiden.

– Vi jobbar på en lösning nu, kanske får vi finansiera det själva framöver.

Läs hela inlägget nedan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln