Nu hyllas lärarnas aprilskämt: ”Alla gick på det”

Reporter: Claes Olsson, Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vid lunchtid på måndagen hade eleverna på Unnerödsskolan redan glömt bort allt vad aprilskämt heter. Då grundlurades de av lärarna.

– Det blev många härliga skratt i personalrummet när vi planerade, säger läraren Sofia Dunkel.

Inför första april bestämde sig lärarna på Unnerödsskolan i Uddevalla för att utsätta eleverna för ett klassiskt aprilskämt. I olika lärargrupper på Facebook hade läraren Sofia Dunkel fått tips om att be eleverna sätta skoskydd på huvudet för att slippa droppande färg.

– Vid ett morgonmöte en vecka tidigare tog jag upp det här med mina kollegor. Jag föreslog att vi skulle säga att taket var nymålat i matsalen och att det fanns en risk för att det fortfarande inte hade torkat. Det blev många härliga skratt i personalrummet när vi planerade, säger Sofia Dunkel.

1 av 2

Blandade reaktioner

Personalen på F-5-skolan, som har runt 260 elever, gick med på att driva med eleverna. Sofia Dunkel skapade en ”nymålat”-skylt och skrev under med ”Målareförbundet”. När eleverna hade intagit matsalen knäpptes ett foto.

– Vi visade upp bilden i klassrummet efteråt och spelade en första april-låt i bakgrunden. Det var blandade reaktioner. Många skratt, och en del blev väldigt chockade. De trodde inte att vi skulle kunna lura dem så stort.

Trodde du att de skulle gå på det?

– Jag trodde nog att fler skulle komma på det i matsalen men vi höll masken väldigt bra. De tog det seriöst och vågade inte chansa, säger Sofia Dunkel.

På Facebook har bilden spridits i olika grupper – där skrattar tusentals åt skämtet.

1 av 2 | Foto: Privat.
Förskolelärarna på Tjädern Andreas Silfver, Monica Dahlberg, Christina Hansson och Jenny Andersson.

Förskola lurade föräldrarna

Även Montessoriförskolan Tjädern i Lövestad lurades första april med blå skoskydd, något Ystad Allehanda var först att rapportera om.

När föräldrarna kom för att lämna sina barn under måndagsmorgonen möttes de av en lapp på dörren där de uppmanades att sätta skoskydd på huvudet för att skydda sig mot huvudlöss.

– Alla föräldrar gick på det, skrattar föreskolechefen Monica Dahlberg.

Hon berättar att föräldrarna knappt reflekterade utan gjorde som de blev tillsagda och satte på sig det blå skoskyddet på huvudet.

– Vi i personalen hade också skydden på oss, men det var bara barnen som ifrågasatte varför vi hade dem på oss.

Dagens samtalsämne i hallen

En pappa gick till och med in och satte sig på utvecklingssamtalet med det blå skyddet på huvudet, berättar Monica Dahlberg.

– Föräldrarna skrattade gott när vi sa att det var ett aprilskämt. Det blev dagens samtalsämne i hallen.

Publicerad: