Här kan eleverna cykla – samtidigt som de räknar matte

Publicerad 2018-03-28

Tredjeklassarna på Tärnsjö skola i Heby cyklar sig nu genom lektionerna.

Skolan är först ut i landet med kontorscyklar i klassrummet.

Höj- och sänkbart skrivbord är snart sagt standard på landets arbetsplatser, och få blir längre förvånade över att se kollegan studsa på en pilatesboll på kontoret. I klassrummet däremot, ser det alltjämt likadant ut som för tio år sedan.

Det bestämde sig rektorn på Tärnsjö skola i Heby för att ändra på. Här får eleverna i klass 3B nämligen cykla sig igenom lektionerna.

– Det finns väldigt mycket forskning som visar att rörelse i samband med att man arbetar är positivt och vi har ju satsat mycket på det i vuxenvärlden, med ståbord och annat. Jag såg en länk till de här kontorscyklarna och tänkte varför inte satsa på ergonoma verktyg i klassrummet, för våra elever?, säger rektor Alexandra Södervall, som är idrottslärare i grunden.

Specialbyggdes för barnen

Sagt och gjort. Samma måndag kontaktade rektorn tillverkaren, och två månader senare stod de specialtillverkade cyklarna på plats i klassrummet.

Satsningen med kontorscyklar i skolan är hittills unik. Tanken är att öka arbetsron och koncentrationen i klassrummet, men eleverna vittnar även om vinster på fritiden, enligt rektorn.

– Efter ungefär en månad berättar eleverna att de sover bättre på nätterna, de koncentrerar sig bättre i skolan, och orkar med hela dagen. Vi har också märkt en skillnad för elever som har behov av särskilt stöd, att det har funkat väldigt bra som en åtgärd även där, så det är jätteroligt att se.

En investering i arbetsmiljön

Enligt Alexandra Södervall tog tillverkaren inte något extra betalt för att specialanpassa cyklarna efter barnen, men kontorscyklarna är knappast gratis.

I handeln säljs de för omkring fem tusen kronor styck, men rektorn menar att de är en investering väl värd pengarna.

– Man behöver investera på olika sätt. Det här är en åtgärd som visserligen är en engångskostnad när man köper in cyklarna, men som ger en väldigt stor effekt på verksamheten. I stället för att man ska använda resurser till att bryta av lektioner och ta tid till annat som behöver hanteras när det blir rörigt på lektionerna.

Kan utökas till alla klassrum

Tredjeklassarna får just nu agera pilotklass för satsningen, som sedan ska utvärderas utifrån bland annat arbetsron i klassrummet.

– Ser vi att det har gett en positiv effekt, vilket vi visserligen ser redan nu, så är tanken att vi ska köpa in ett visst antal till varje klassrum, så att alla klasser har möjlighet att välja om man vill ha en cykel eller en stol vid sin bänk. För oss är det här en långsiktig satsning, säger Alexandra Södervall, rektor på Tärnsjö skola.

Följ Goda nyheter på Facebook