Leo bjuder ensamma barn på sitt kalas

Publicerad 2018-09-27

Födelsedagar brukar innebära kalas men det är inte alla barn som har turen att bli bjudna. Därför vill sjuårige Leo Nordström dra sitt strå i stacken och öppna upp sitt kalas för de barn som kanske inte har så många vänner.

– Jag vill ge andra kompisar, det är mest det jag tänker på och inte på mig själv, säger Leo.

På lördag fyller Leo Nordström sju år och då vankas det födelsedagskalas hemma i Trollhättan. Från början var kalaset bara tänkt för klasskompisarna men efter ett samtal med sin mamma Kristin Nordström är fler än så välkomna.

– Vi pratade om att det finns barn som kanske inte har några kompisar och inte får gå på kalas. Så jag frågade honom vad han skulle tänka om vi bjöd några andra barn som vi inte känner men som vi kan lära känna – som kanske inte får gå på så mycket kalas.

Och det ville Leo mer än gärna göra.

– Jag vill ge andra kompisar, det är mest det jag tänker på och inte på mig själv, säger Leo.

Kristin skrev om initiativet i några lokala Facebookgrupper och både hon och Leo har hyllats, vilket även GT skrivit om. Än så länge har två barn meddelat att de vill komma – och det finns plats för åtta till.

– Förhoppningen är att de ska få nya kompisar och att även Leo och hans klasskompisar ska få det. Och att de kanske kommer att leka privat efter kalaset eller i framtiden.

Leo: ”Bra om alla hade en kompis”

Kristin är rätt förvånad över den positiva responsen, mest för att ingen annan tagit något liknande initiativ vad hon vet.

– Det tycker jag är lite tråkigt. Det är viktigt att man tänker på de människor, framför allt barnen, som hamnat i utanförskap. Det är så lätt hänt. Många glömmer bort de barnen men de finns där också.

Hon tycker att vuxna har ett ansvar att sammanföra barn med varandra.

– Barn har generellt inga problem att lära känna varandra men däremot att hitta varandra om de inte går i exempelvis samma skola eller har någon idrottsaktivitet gemensamt. Då är det vi vuxna som får hitta en plats där alla barnen kan samlas, det är vi som kan inkludera barnen.

Lördagen kommer bland annat bjuda på lekar, disco och snacks. Leo hoppas dock att fler barn vill komma då det skulle vara roligt.

– Det skulle vara bra om alla hade en kompis, så man hade någon all leka med, avslutar han.