"Första numret blev en succé"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-21

Redaktör Åke Persson om Aftonbladets nya bilaga Levande Historia

Åke Persson med de två första numren av tidningen Levande Historia.

Rasistorganisationen Ku Klux Klans framväxt i USA, ökenslaget vid el-Alamein 1942, sanningen om Nostradamus mystiska spådomar och Marie-Antoinettes desperata försök att fly undan giljotinen.

Det är bara några av artiklarna i det andra numret av Levande Historia.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut med sitt andra nummer torsdagen den 23 september. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

”Första numret sålde slut”

– Första numret blev en succé. Det sålde slut i flera butiker. Det visar att vi har lyckats i vår ambition att göra en modern historietidning med spänstiga bildlösningar och form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger Åke Persson, redaktör för tidningen.

Ku Klux Klans framväxt

Huvudartikeln i andra numret är på hela tio sidor och skildrar hur Ku Klux Klan tilläts växa fram och bli en maktfaktor i USA. Skrämmande läsning, som visar på den obehagliga sprängkraft som ligger i kombinationen rasism och politik.

Artikeln är skriven av Tomas Blom, författare till en rad böcker och tv-serier om historia.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet från andra historietidningar.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I det andra numret av tidningen medverkar han med två artiklar.

I den ena artikeln berättar han om den dramatiska dödsolyckan i samband med den svenska superstjärnan Christina Nilssons konsert från en balkong på Grand Hotel i Stockholm 1885, då 19 personer trampades ihjäl i trängseln.

I den andra artikeln ger Herman Lindqvist en inlevelsefull skildring av hur det gick till när den franska drottningen Marie-Antoinette försökte fly undan giljotinen 1791, med hjälp av den svenske greven Axel von Fersen – som av skvallret pekades ut som hennes älskare.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna, denna gång om Axel von Fersens glamorösa liv och brutala död. Podden går att ladda ner från nätet, och sedan lyssna på i mobilen eller datorn.

– Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda, säger Åke Persson.

Så funkade Blériots plan

Levande Historia kommer också att innehålla artiklar om vetenskapshistoria. I andra numret bjuder tidningen till exempel på den otroliga historien om bluffen med Hitlers falska dagböcker – och berättar hur förfalskaren avslöjades.

I dagarna är det exakt 100 år sedan Carl Cederström blev den förste svensken att flyga ett motoriserat plan över Stockholm. Levande Historia visar hur den flygplansmodell han då flög såg ut, och hur den funkade.

– Norrmalmstorgsdramat 1973, Egyptens mumier och den ensamme mannen som stoppade stridsvagnarna i samband med protesterna på Himmelska fridens torg i Peking 1989 är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det nummer som kommer ut nu på torsdag, berättar Åke Persson.

Levande Historia kommer även att säljas i Pressbyrån den 26 september–10 oktober.

Missade du Levande Historia nr 1? I sådana fall kan du köpa den i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/