Nytt nummer av succétidningen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-25

Redaktör Åke Persson om årets första Levande Historia

Redaktör Åke Persson med nummer 1-2011 av Levande Historia.

President John F Kennedys dramatiska liv och våldsamma död, sjörövarna i myt och verklighet, Biafrakriget samt spanska sjukan — skräckinfluensan som tog 38 000 svenskars liv.

Det är bara några av alla de spännande ämnen som tas upp i Levande Historia nr 1/2011.

Aftonbladets nya bilaga Levande Historia kommer ut med sitt första nummer för året torsdagen den 27 januari. Levande Historia säljs med huvudtidningen torsdag, fredag och lördag och kostar 29 kronor. Innehållet spänner över allt från dramatiska händelser till spännande personer och vetenskapshistoria – från forntid till 1900-talet.

De första fem numren av Levande Historia, som kom ut förra året, blev så väl mottagna av läsarna att tidningen genast gick om flera av de etablerade historietidningarna på marknaden, och allt talar för att succén fortsätter.

”Både prisvärd och bra”

– Ja, det här visar att läsarna har upptäckt att Levande Historia är en fantastiskt spännande tidning, som dessutom är mycket billigare att köpa än de andra historietidningarna. Levande Historia är med andra ord både prisvärd och bra, en oslagbar kombination. Det känns jätteroligt att vi har lyckats i vår ambition att göra en uppdaterad historietidning med spänstiga bildlösningar och en attraktiv form, en tidning som är både underhållande och fördjupande, säger tidningens redaktör Åke Persson.

Kennedys dubbelliv

Huvudartikeln i det nya numret är på hela tio sidor och handlar om John F Kennedy. I dagarna är det 50 år sedan han svors in som USA:s president. Kennedy hyllades som en hjälte, inte olikt det mottagande som Barack Obama fick då han tillträdde. Vad allmänheten inte visste var att Kennedy levde ett dubbelliv som notorisk kvinnojägare, och under hans tid vid makten hade han också svårt att infria de höga förväntningar som ställdes på honom. Hösten 1963 var allt över, då Kennedy mördades i Dallas.

Den spännande artikeln om John F Kennedy är skriven av Tomas Blom, en mycket erfaren frilansjournalist och författare med stora kunskaper i historia.

– Vi anlitar bara de bästa skribenterna. Därför kan jag utlova både välskriven och initierad läsning, säger Åke Persson, som själv är historieutbildad journalist och författare, med mångårig erfarenhet av att arbeta med historia i populärvetenskaplig form.

En av Levande Historias mest kända skribenter är Herman Lindqvist. I detta nummer av tidningen medverkar han som vanligt med två artiklar.

I den ena artikeln berättar han om det legendariska Tåget över Bälten. Året var 1658 och gamblern Karl X Gustav satsade allt på ett kort när han marscherade över de danska isarna för att knäcka ärkefienden i söder. Manövern lyckades över förväntan, och i den efterföljande freden tillföll Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän Sverige. Men om isen inte hållit hade allt kunnat sluta annorlunda ...

I den andra artikeln skildrar Herman Lindqvist inbördeskriget i Nigeria 1967–70. Det utkämpades sedan den lilla enklaven Biafra förklarat sig självständig. Konflikten ledde till en humanitär katastrof av kolossala mått: hundratusentals biafraner, bland dem många barn, svalt ihjäl.

Lyssna på Herman

Till varje nummer talar Herman Lindqvist dessutom in en podd för att ge ytterligare fördjupning i anslutning till någon av artiklarna. Denna gång berättar Herman om hur han upplevde Biafrakriget på plats, som ung utrikeskorrespondent. De hemskheter han upplevde då har för alltid etsat sig fast i hans minne.

Podden är unik för Levande Historia, det finns ingen annan svensk historietidning som har något liknande att erbjuda. Extra roligt är att några av Hermans föregående poddar gick direkt upp i topp på Itunes lista över de mest nedladdade ljudfilerna i Sverige. Det visar att Levande Historia är en tidning som har lika bra koll på det förflutna som den hänger med i sin samtid.

38 000 svenskar dog i skräckinfluensan

Levande Historia innehåller också artiklar om vetenskapshistoria. I detta nummer skriver arkeologen och vetenskapsjournalisten Kristina Ekero Eriksson om skräckinfluensan spanska sjukan, som härjade över hela världen 1918–20. Bara här i Sverige dog 38 000 personer. Rädslan för att en liknande epidemi ska drabba världen igen är stor bland virologerna. Men tack vare att en svenskfödd forskare lyckats hitta spanska sjukan-virus i kvarlevorna av begravda influensaoffer i Alaska kan nu nya, skyddande, vaccin tas fram.

Det här numret av Levande Historia innehåller som vanligt även mängder av annan spännande och intressant läsning. Bland annat levererar journalisten Hans Bengtsson 10 snabba fakta om Titanic och tidningens notisredaktör Magnus Västerbro skriver om de senaste nyheterna om historia.

Historikern Bo Eriksson berättar också om det kända konstverket ”Mona Lisa”, om piraternas vilda framfart genom seklerna och om jakten på den heliga graalen. Hur var det egentligen: skickade Hitler nånsin ut några galna nazistiska vetenskapsmän för att leta efter graalen?

– Och på tal om Hitler så visar vi också hur Nazitysklands toppmoderna jetplan Messerschmitt Me 262 fungerade. Flygkapardramat på Bulltofta 1972, Krimkriget och stenåldersstatyetten Venus från Willendorf är några exempel på andra ämnen som vi tar upp i det fullmatade nummer som kommer ut torsdagen den 27 januari, berättar Åke Persson.

Missade du något nummer av förra årets Levande Historia, nr 1–5? I sådana fall kan du köpa tidningarna i Aftonbladets webbshop, så länge lagret räcker.

Mer info på: http://shop.aftonbladet.se/