Förhäxande historier – i nytt nummer

Uppdaterad 2011-10-16 | Publicerad 2011-10-14

Häxprocesserna, myterna om Hitler, Goebbels propaganda, skånska motståndsmän och hieroglyfernas gåta.

Detta nummer av Levande Historia är fyllt av många fascinerade historier.

Numera är det väl bara en komplimang att bli kallad häxa. Annat var det i 1600-talets Sverige. Då var ett anklagande finger ett dödshot. 300 svenskar, mest kvinnor, fick sätta livet till under häxprocesserna. I övriga Europa dödades tiotusentals kvinnor. De torterades, de brändes på bål, de halshöggs, de hängdes – i ett enda stort religiöst vansinne.

Människoliv var heller inte mycket värda när Sverige skulle göra sina erövrade områden helsvenska. Herman Lindqvist beskriver hur vårt land tvångsförflyttade, fängslade och dödade de som ville behålla sin kultur och sitt språk. En etnisk rensning som få i dag känner till – och som lyckades.

Myterna om Hitler är många – vi reder ut sant och falskt. Dessutom berättar vi om mannen som skapade bilden av führern – Joseph Goebbels, nazisternas propagandamästare. Hans beundran för Hitler var så stor att han gav alla sina barn ett namn på H – och slutligen dödade dem. Vi lyfter också på taket till nazisternas stora underjordiska stridsledningscentral Zossen.

I vår serie ”Konstverket” får vi en något förskönad bild av när tidningsmannen och revolutionären Marat mötte sitt öde i badkaret – han knivmördades av en besökande kvinna.
Och apropå märkliga sätt att dö. Trodde du att Adolf Fredrik åt ihjäl sig på semlor? Då kan vi berätta hur det verkligen gick till.

Som alltid är tidningen sprängfylld med märkliga berättelser – som när Ryssland sålde Alaska till USA för en handfull dollar, om guldrushen som lockade hundratusentals lycksökare till Kalifornien, varför turkarna förbjöds bära fez och om hur vetenskapsmännen slutligen knäckte koden till hieroglyfernas värld. Vi får också möta en av dem som var med under Ungernrevolten och när Sovjet sedan krossade den unga republiken.

P.S. Som extra bonus har vi i detta nummer också ett specialkonstruerat korsord för alla historiekunniga läsare.

Yvonne Westerman, tf redaktör