EU läxar upp presidenten

I fem månader stod världen enad bakom USA. Men nu utmanas president Bush om världsherraväldet.

EU-kommissionären Chris Patten agerar talesman för den växande ilskan över USA:s nygamla maktfullkomlighet.

Världen har sällan stått så enad som efter terroristattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september. Samtliga FN-länder slöt upp bakom USA och godkände "kriget mot terrorismen".

Slut på enigheten

Men nu är enigheten slut. I en intervju i den brittiska tidningen Guardian gör sig Chris Patten, ansvarig för utrikesfrågor i EU-kommissionen, till talesman för den växande ilskan mot USA.

Kritiken kan inte på något sätt kallas för måttfull. Patten menar att USA gått för långt och att det är dags för EU att sluta dansa efter amerikanarnas pipa i allt från växthuseffekten till Mellanöstern.

George Bush och USA anklagas för att köra sitt eget race utan att lyssna på andra. Hans cowboystil gör världen osäkrare - för alla.

Kriget mot terrorismen

USA:s framgångsrika krig mot talibanerna i Afghanistan har stärkt dem i tron på att vapen är det bästa medlet mot terrorism. I det nyligen presenterade budgetförslaget vill den amerikanska regeringen öka försvarsanslagen med 500 miljarder kronor eller 14 procent.

EU står för motsatsen. 55 procent av världens biståndspengar kommer från EU och försvarsanslagen minskas. Den allmänna uppfattningen är nämligen att en långsiktigt framgångsrik kamp mot terrorismen bygger på minskade klyftor mellan fattiga och rika.

Mellanöstern

USA vill helst ha bort den palestinska ledaren Yassir Arafat och tar ständigt emot den israeliske premiärministern i Washington.

EU däremot börjar luta åt att man måste börja om från början med att erkänna en palestinsk stat. Därefter kan fredsförhandlingarna inledas.

Två diametralt olika aspekter på hur krutdurken i Mellanöstern ska hanteras.

Iran, Irak och Nordkorea

Länderna kallades i George Bushs viktiga tal om "tillståndet i nationen" för två veckor sedan för "en axel av ondska". De anklagades också för att samarbeta om att utveckla massförstörelsevapen.

EU har intagit en helt annan ståndpunkt. De söker samarbete för att inlemma de tre diktaturerna i resten av världen. Bland annat hoppas man inleda förhandlingar i vår med Iran om ett handelsavtal.

Diplomater kallar klyftan mellan EU och USA för den djupaste på 50 år. Och även om Chris Patten var synnerligen rak i sin kritik har det mumlats förut.

Det finns andra problem

`I fredags meddelade den franske premiärministern Lionel Jospin att man inte kan reducera världens problem till enbart en kamp mot terrorismen. USA borde åter engagera sig i världssamfundet.

I går, på EU:s informella utrikesministermöte i Spanien, gjorde den tyske utrikesministern Joschka Fischer klart att terrorister ska bekämpas men att man också "måste titta på de ekonomiska och sociala rötterna till problemet".

Vart den nya oenigheten leder är i dag omöjligt att säga.

Däremot står det fullständigt klart att EU och USA inte längre är de bästa av vänner.

Följ ämnen i artikeln