Bästa böckerna just nu

Publicerad 2014-10-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingalill Mosander väljer ut fyra läsvärda böcker

Härskarna i Kreml

Örjan Berner

Bonniers

BIOGRAFI  Ryska stridsflygplan gör obekymrat inbrytningar i svenskt luftrum. Många tycker nu att vi nog borde rusta upp försvaret i stället för att rusta ner. Vart är Ryssland på väg?

För oss som är uppväxta med rysskräcken är den här lättlästa, initierade och spännande skildringen av vår mäktiga, östliga granne och dess envåldshärskare Vladimir Putin en guldgruva. Inte blir man lugnare men man känner sig åtminstone lite kunnigare.

När jag inte hade nåt

Ison Glasgow

Berättat för Emil Arvidson

Brombergs

BIOGRAFI I dag är han en av Sveriges mest framgångsrika hiphopartister. Som femåring sov han och hans mamma på parkbänkar och hankade sig fram på de småpengar mamman kunde få när hon dansade på gatorna. De hade lämnat New York för att förenas med Isons pappa, en rastaman från Barbados, som bodde i Sverige. Men han övergav dem.

En gripande berättelse om människans okuvliga livsvilja och kärleken mellan mor och son.

Gevär säljes pga dödsfall

David Batra

Forum

HUMOR Skulle ni kunna tänka er att köpa en träskulptur av Zlatan när han gör en klackspalt i naturlig storlek? Eller en noshörning i glasfiber – också i naturlig storlek? Vikt: 80 kg Pris: 29 625 kronor. Eller vad sägs om en Opel med bakluckan omgjord till grill? Perfekt för större fester. Pris: 2 000 kronor.

David Batra har ägnat sig åt att lusläsa annonser på Blocket och de ger en fascinerande inblick i svenska folkets drömmar och fantasieggande projekt.

Smarta små upptäcker kroppen

Red: Barbro Westin & Moa Brunnberg

Rabén&Sjögren

BARN Ett förträffligt uppslagsverk för barn, som gjort för högläsning eftersom innehållet även kan vara en ögonöppnare för mamma och pappa.

På ett lätt och lekfullt sätt skärskådas allt från skelett och tänder till skrapsår och hår. Och det roligaste av allt – bajs! Självklart var det den sidan som fick en mig närstående fyraåring att skratta halvt ihjäl sig.

Visste ni förresten att blodådrorna i kroppen skulle räcka fyra varv runt jordklotet?

Följ ämnen i artikeln