Lööf och Björklund kan avgöra regeringspusslet

Kristersson eller Löfven, till sist måste de bestämma sig

Annie Lööf och Jan Björklund har avgörandet i sina händer. De bestämmer hur nästa regering ser ut.

Antingen blir det Alliansen. Eller någon form av regeringssamarbete med Socialdemokraterna enligt dagsnoteringen i riksdagen.

Vid elva-tiden inträffade det som hittills aldrig hänt i riksdagen. En statsminister röstades bort för att en majoritet i riksdagen, 204 röster mot 142, inte ansåg att han kunde fortsätta. Inte på grund av en sakfråga till följd av ett valresultat.

Stefan Löfven blev i samma ögonblick entledigad från sitt vanliga jobb och leder nu, på obestämd tid, en övergångsregering.

  • Det medför att regeringspusslet nu övergår i en ny fas. På torsdag har den nyvalde talmannen Andreas Norlén (M) sina första samtal med riksdagens partiledare och han förväntar sig seriösa svar, som dock kanske inte kommer att nå offentligheten förrän efter en tid.

Jag talade under tisdagen med ett otal högt uppsatta politiker i riksdagen och för dagen ser läget ut så här; många tror på någon form av blocköverskridande regeringssamarbete mellan åtminstone Liberalerna, Centern och Socialdemokraterna men kanske också med Miljöpartiet.

Det förutsätter dock en betydande positionsförflyttning både av Liberalernas Jan Björklund och Centerns Annie Lööf. Båda har upprepat, i alla tonarter, att de i första hand vill ha en alliansregering.

  • Att bryta det löftet till väljarna kräver både tid och pedagogik. Skulle den stenhårda blockpolitiken implodera på grund av Centern och Liberalerna måste partierna förklara det för sina väljare på ett övertygande sätt. Det kan gå, men det kräver tid.

Det talar för att regeringsbildningen kan bli utdragen. Det går inte att byta fot över en natt i frågan om vilka man vill regera med. 37 procent av väljarna betraktar sig själva som vänster medan 42 procent kallar sig höger enligt Vallokalsundersökningen. Resten är varken eller.

Att hoppa över blockgränsen är alltså en känslig sak för partierna. Den måste, om den ska genomföras, göras i små steg och följas av nöjaktiga förklaringar vid varje tillfälle.

Men förståsigpåarna i riksdagshuset behöver inte få rätt. Jan Björklund och Annie Lööf har aldrig svävat på målet när det gäller vad som är deras förstahandsalternativ. Det är Alliansen.

Vad det här snarare åskådliggör är Centern och Liberalernas nyckelroll. De kan avgöra hur nästa regering ser ut. De har den makten i sina händer.

Socialdemokraterna och Moderaterna kan, åtminstone för närvarande, ta det ganska lugnt. De har klartgjort sina positioner och kommer att hålla fast vid dem.

  • Men hos Centern och Liberalerna kan det bli svettigt, riktigt svettigt. Till sist måste de bestämma sig, Kristersson eller Löfven? Där är vi inte än men till sist måste regeringsfrågan få en lösning genom att någon eller några backar från tidigare positioner. Och sätter ner foten.

I skymundan pågår en dragkamp om vem som ska träffa vem och föra de diskreta regeringssamtalen. För dagen tycks Socialdemokraterna anse att antingen möts sju partier, utom SD, vilket verkar vara en mindre bra idé om man vill nå resultat. Eller också träffas partierna en och en.

Alliansen föredrar samtal mellan dem och Socialdemokraterna. Vilket alltså inte S går med på. Låst även här alltså.

Under tiden jobbar övergångsregeringen på. Den har i första hand tre veckor på sig att lägga fram en budget. Men i värsta fall kan den vänta till 15 november.

Av hävd ska övergångsregeringar, eller expeditionsministärer som de också kallas, inte ta några större politiska initiativ. Om så ändå krävs får den prata med de andra partierna och komma överens.

Enligt regeringskällor kommer regeringen försöka undvika inrikespolitik i så hög grad som möjligt och i stället ägna sig åt utrikesfrågor. Där råder en stor samsyn mellan partierna.

Inspiration har hämtats från Tyskland där den senaste regeringsbildningen tog fem månader. Under tiden ägnade sig den avgående regeringen i hög grad åt utrikespolitik.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.