Därför fick Skyttedal storstryk i debatten

Ingen som vill utmana får missa ett glasklart försvar

Kristdemokraternas Sara Skyttedal stod mitt i skottgluggen i SVT:s avslutande debatt inför EU-valet på söndag.

Det är inte konstigt

Hon utmanar. Men klarar inte försvaret.

Kristdemokraterna har vind i seglen. Det har de haft sedan de sista veckorna före riksdagsvalet i höstas.

Ebba Busch Thor slogs, ibland skamlöst, för att rädda sitt parti kvar i riksdagen. Hon lyckades – med råge. För första gången på länge växte KD, deras andel av väljarkåren ökade.

När partiet valde Sara Skyttedal, tidigare ungdomsförbundet KDU:s ordförande och nu kommunalråd i Linköping, var det många som trodde att historien skulle upprepa sig.

Skyttedal har nämligen likheter med Bush Thor. Hon är relativt ung, talar klarspråk och klär sig med omsorg.

Men Busch Thor har något som Sara Skyttedal saknar. En utvecklad fingertoppskänsla om var gränserna går.

Sara Skyttedal anlände till Aftonbladets EU-debatt mellan toppkandidaterna i onsdags i en sportbil.

Det var inte bara utmanande, det var också så långt från KD:s främsta slogan i EU-valet, ”lagom”, som man kan komma. Skyttedal poserar och det kan lätt bli farligt.

Hon är duktig på one-liners, korta snärtiga repliker. Men när man förbereder dem bör man samtidigt tänka på hur de ska försvaras och förklaras.

Den delen av läxan hade Sara Skyttedal missat. Både inför Aftonbladets debatt och inför SVT:s. Försvaret måste vara som benhårt pansar, helt utan sprickor. Det var inte Skyttedals.

Medvind i opinionen, utmanande uppträdande, provocerande repliker – sammantaget gör det Sara Skyttedal till rätt måltavla. Det fick hon verkligen uppleva under SVT-debatten då nästan alla andra deltagare angrep henne både en och två gånger.

– Du pratar och åker runt i din sportbil, du tar exempel med dina Gucci-väskor, kallar väljarna för dumpuckon och skålar i champagne när du tycker du vunnit en politisk seger, sade exempelvis Heléne Fritzon (S).

Skyttedal tvingades åter stå till svars för Kristdemokraternas inställning till aborträtten i allmänhet och förre ledamoten i EU-parlamentet Lars Adaktussons (KD) i synnerhet. Han har vid 22 av 28 tillfällen röstat emot abort i parlamentet.

Det borde hon ha varit förberedd på. Men det var hon inte, i alla fall inte i tillräckligt hög grad. Hennes tyngsta argument var att KD står bakom den gällande svenska abortlagen sedan decennier och det visste inte alla.

Nej, det vet inte alla. Det reses frågetecken för det då och då och det beror på att partiet tvärtemot vad Skyttedal tror inte alls uppfattas som glasklart. Det är, och förblir, ett problem för Kristdemokraterna.

Summa summarum ser det ut som medvinden för Kristdemokreterna mojnat. I Sifo:s senaste väljarbarometer tappade partiet 2,2 procentenheter till nio procent på åtta dagar. Men stödet ligger fortfarande klart över resultatet i förra EU-valet, 5,9 procent.

Sara Skyttedal skiljer sig, tillsammans med Heléne Fritzon, på ytterligare ett sätt från de andra kandidaterna som toppar EU-valsedlarna. Hon klär sig mycket traditionellt.

Under SVT-debatten bar en person kavaj, Heléne Fritzon. Av de tre deltagande herrarna hade två valt skjortor och en, Fredrick Federley (C) skjorta och tröja.

Peter Lundgren (SD), i kortärmat rutigt, förklarade att han inte gillar kostym och bara bär slips två gånger om året. Tomas Tobé, i jeansblått, tyckte inte att han behövde slips och kavaj längre när han varken var partisekreterare eller ordförande i något av riksdagens utskott.

Jag tror att det är helt rätt. Väljarna uppfattar EU som svårt och långt bort. Vokabulären är svårbegriplig. En kandidat i traditionell klädsel som kavaj, slips, dräkt eller klänningar av en viss typ riskerar att förstärka avståndet.

Jag vågar påstå att klädseln under den avslutande EU-debatten inte skulle sett ut så här i något annat EU-land. Men det gjorde absolut ingenting.