Här är kriget som världen glömt – skördar fler offer än Gaza

25 miljoner sudaneser, mer än halva befolkningen, är beroende av humanitär hjälp för sin överlevnad.

Medan världens blickar omväxlande riktas mot Gaza och Ukraina pågår ännu värre humanitära katastrofer i total medieskugga.

Kriget i Sudan är en av dem.

Här dör fler människor av våld och svält än i Gaza.

Men världen verkar bara orka med en kris åt gången.

Följ ämnen
Gaza

När kriget i ett av Afrikas största länder bröt ut för precis ett år sedan toppade det nyhetssändningar världen över. Då därför att tusentals diplomater och andra utländska medborgare fastnat i striderna, däribland många från Sverige. Försöken att evakuera dem fick stor uppmärksamhet.

USA, EU och andra stormakter uppmanade de stridande parterna till eld upphör. FN:s säkerhetsråd försökte få slut på krisen.

Sedan blev det tämligen tyst.

Inte för att kriget på något sätt är över. Snarare har det blivit värre.

Men andra kriser har tagit över världens intresse. 

De enda som konstant larmat under hela tiden är hjälporganisationer som är verksamma i landet eller som tar hand om de 1,5 miljoner sudaneser som flytt till grannländerna.

Sex miljoner sudaneser befinner sig på flykt inom landet. Vilket gör det till världens just nu största flyktingkatastrof, enligt FN.

Fyra miljoner människor befinner sig i akut matosäkerhet. 25 miljoner sudaneser, mer än halva befolkningen, är beroende av humanitär hjälp för sin överlevnad. 

70 procent av alla sjukhus och vårdcentraler i konfliktområdet har slutat fungera. 19 miljoner barn kan i nuläget inte gå till skolan.

Bakom de ogripbart stora siffrorna finns riktiga människor.

Barn dör

I ett flyktingläger i regionen Darfur dör ett barn varannan timme på grund av undernäring.

Kvinnor och barn våldtas systematiskt av de stridande.

Hjälporganisationernas larm har dock mestadels drunknat i andra kriser.

Trots att utländska medier inte kunnat rapportera inifrån Gaza har bilder därifrån på döda och lemlästade barn dominerat mycket av nyhetsrapporteringen det senaste halvåret.

Den av Hamas kontrollerade hälsomyndigheten för noggrann statistik över alla döda.

Något liknande finns inte i Sudan. Där begås massakrer dagligen långt bort från rampljuset utan att någon för in de döda i ett excelark.

I en rapport till FN:s säkerhetsråd som New York Times tagit del av beräknar utredarna att 15 000 människor dödades vid en enda attack i staden Geneina.

Att det faktum att det dör fler människor i Sudan av krig och svält än i Gaza inte rönt samma intresse beror sannolikt på att det handlar om en lokal konflikt som inte har samma potential att spilla över i ett regionalt storkrig, som konflikten mellan Israel och Hamas.

Inte heller polariserar Sudan världsopinioinen. Parterna i Gazakriget delar många upp i onda och goda beroende på vilken sida man stöttar.

19 miljoner barn kan inte gå i skolan i Sudan.

Folkmord upprepas

I Sudan finns ingen sådan kamp. Här är alla stridande sidor i konflikten onda.

Sudans moderna historia är en tragedi. Efter många år av diktatur som följdes av en militärkupp växte hoppet om en demokratisk utveckling.

Men istället för att lämna över makten till en civil regering tog Sudans militär under ledning av general Abdel Fattah al-Burhan över makten tillsammans med ledaren för milisgruppen RSF ledd av Mohammed Hamdan Dagalo, kallad Hemeti.

De hamnade snabbt i luven på varandra och den 15 april förra året utbröt fullt krig i huvudstaden Khartoum.

Sedan dess har kriget spridit sig till andra delar av landet. Inte minst till Darfur där det i början av 2000-talet pågick ett folkmord på den afrikanska befolkningen. Nu upprepas samma sak en gång till. Arabiskledda RSF mördar och fördriver den afrikanska befolkningen.

Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktingrådet kallar det ”ett textboksexempel på etnisk rensning”.

Även om konflikten får minimal uppmärksamhet finns det internationella spelare som är intresserade. Det är allmänt känt att Förenade Arabemiraten stöttar Hemeti och förser RSF med vapen medan Egypten stöttar den sudanesiska armén.

– En kris världen totalt struntar i, säger Unicefs Kitty van der Hejden.

Ryska intressen

Även Ryssland har sina intressen. Sudan är rikt på mineraler och andra naturtillgångar.

Medan det inte varit några problem alls att samla in medel för hjälpsändningar till Gaza så har världen mer eller mindre struntat i en appell från FN om att samla in 30 miljarder kronor för humanitära insatser i Sudan. Hittills har mindre än fyra procent av den summan kommit in.

Ropen om folkmord och krigsförbrytelser hörs så gott som dagligen när det gäller Gaza. Sannolikt begås det krigsbrott i en långt större omfattning i Sudan.

På många sätt är det naturligt att en konflikt långt bort som internationella medier har svårt att bevaka får väldigt lite uppmärksamhet.

Men kanske säger det också något om hur vi värderar människor. 

Eller som Unicefs Kitty van der Hejden uttryckte det på säkerhetskonferensen i München i mitten av februari.

–Sudan är ingen bortglömd kris. Det är en kris omvärlden totalt struntar i.

Följ ämnen i artikeln