Det finns en grym logik i attacken mot skyskraporna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sjuka hjärnors dåd, säger Finnairs informationschef i en kommentar till ohyggligheterna i New York. Mot sjuka hjärnors påfund är vi maktlösa.

I övrigt är säkerheten god ombord på våra plan.

Javisst, vår beredskap är god så länge vi har att försvara oss mot hot av rationell karaktär, hot som kan förutses inom ramen för vad människor normalt kan tänkas företa sig.

Vår västerländska civilisation med dess öppna gränser och lättillgängliga centrala samhällsfunktioner utgår från axiomet att människor, även samhällets fiender äger självbevarelsedrift.

Mot angripare som saknar självbevarelsedrift och därmed också restriktioner för vad de gör och inte gör finns inget säkert försvar.

Mot folk som med berått mod kör jumbojättar rakt in i väggen på skyskraporna i en miljonstad kan man skydda sig bara genom att be till Gud.

Vettlöshet uppträder av många skäl. Ett är sinnessjukdom. Ett annat finner vi i vissa fundamentalistiska religioner som tvättar människors hjärnor rena från realiteterna i den värld de lever i. Ett tredje utgörs av passioner och fanatismer som förpassar folk till utkanterna av ett existensmedvetande som kan förstås och delas av andra.

Åt dessa företeelser finns mycket litet att göra och de kommer att orsaka sorg och förödelse i vår värld även framöver vilka säkerhetskontroller vi än omgärdar oss med.

Det finns emellertid även vettlöshet som föds ur en blandning av rationella och irrationella motiv. Motiv där fundamentalistiska trosföreställningar flätar in sig i radikala politiska strävanden. Eller där de eviga konflikterna mellan makt och vad folk upplever som rätt driver somliga till demonstrativ destruktivitet, till att förstöra det de inte kan rå på.

Den sortens vettlöshet kan man i någon mån påverka. Man kan provocera eller inte provocera i kraft av det maktspråk man måhända talar.

USA av i dag är världens enda supermakt vars alla maktinstitutioner flåsar världsherravälde så att ingen tvekan råder om vems glupska och materialistiska världsordning som gäller andra till efterrättelse.

Därför finns en grym logik i att Pentagon brinner, att World Trade Center ligger jämnat med marken, att alla som byggt katedraler av trygghet i stålblänket från mängder av pengar just nu drar efter andan.

Yrsa Stenius

Följ ämnen i artikeln