”En minnesvärd läsupplevelse”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Deckare

Carmen och döden

Karin Fossum

Forum

En liten pojke hittas drunknad i en damm nära föräldrahemmet. Kommissarie Konrad Sejer håller i förundersökningen och blir mer och mer konfunderad över den unga mammans beteende. Stämmer verkligen hennes berättelse om hur det gått till?

Karin Fossum är en mästare på att framkalla ångest med små medel. Obevekligt för hon berättelsen framåt till det dramatiska slutet. En psykologisk thriller som ställer livsavgörande frågor på sin spets.

Roman

Boktjuven

Markus Zusak

B. Wahlströms

Nyutgåva med anledning av filmversionen som snart får premiär i Sverige. Boken blev en sensation när den kom ut 2005 och hamnade högst upp på New York Times bestsellerlista, inte bara en utan två gånger.

Handlingen utspelas i Tyskland under andra världskriget och huvudpersonen är en nioårig flicka som älskar böcker. En stark, minnesvärd läsupplevelse om civilkurage, kärlek och vänskap men även ondska och enfald.

Min favorit

Biografi

Tove Jansson Arbeta och älska

Tuula Karjalainen

Norstedts

Att läsa om Mumintrollet för en storögt lyssnande, liten skara tillhör livets glädjeämnen. Att läsa denna kunskapstäta, fängslande bok om Tove Jansson är en fascinerande upplevelse.

Mumin var bara en liten del av hennes ofantliga kreativa arbete. Hon skapade, målade, tecknade och skrev nog för att fylla flera människors karriärer. Hon var modig, hade en stark integritet och gick sina egna vägar. Extra bonus: Det rika bildmaterialet.

Noveller

Man måste inte alltid tala om det

Åsa Foster

Forum

"Det spelar ingen roll vad vi gör. En dag kommer de". Sydafrika tjugo år efter apartheid. En vit man minns sin fars uttalade farhågor. Tiden har gått men våldet, rädslan och segregationen finns kvar.

Författaren har bott i regionen KwaZulu-Natal på östkusten och skildrar en rad människor, som det förflutna fortfarande har ett fast grepp om. Och hon gör det mycket skickligt, man nästan känner den dallrande hettan och väntan på vad som hända skall.

Följ ämnen i artikeln