Ät alla äckliga praliner – och lev lyckligare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hur ska jag få honom att sluta snusa? Hur ska jag få min tjej att bli mer romantisk? Hur ska jag få min sambo att börja träna? Hon måste få en bättre stil, hur gör jag?

Frågorna är hämtade bland hundratals liknande i mejlskörden till relationsrådet i programmet Christer i P3. Det verkar finnas en utbredd och otroligt vanlig uppfattning (enligt mig missuppfattning) om att man faktiskt kan ändra på någon annan. ”Hur gör jag för att få henne att...”

Man kan inte få någon att göra nånting om inte personen i fråga verkligen vill det själv. Så är det bara.

Jag tror att många inte köper hela chokladasken. Man vägrar helt enkelt acceptera sin partners körsbär i likör-praliner och andra man inte gillar. Vissa smider redan från början på den plan som ska få dessa äckliga bitar att bytas ut mot fler gräddnougat, trillingnöt eller vilka det kan vara som mer faller oss på läppen.

Men vad säger det om oss? Kan vi inte älska varandra som vi är? Borde vi inte vilja att de vi bryr oss allra mest om ska få vara lyckliga och helt sig själva fullt ut?

Har inte du och jag också en och annan romrussin eller kanske till och med möglig liten chokladbit i lådan? Varför är vi så snabba med att vilja förändra och nästan manipulera de vi blir ihop med? Är det för att vi vill spegla oss själva och bekräfta att vi duger och lever rätt? En kille jag känner har fruktansvärt svårt att acceptera sin tjejs städvanor, dom bråkar och bråkar, men hon förblir densamma.

Och jäklar, vad förbannad han blev när jag påpekade att han inte hade rätten på sin sida. För ingen har rätt eller fel, det existerar inte. Tolerans existerar. Överseende, acceptans och kompromisser likaså.

Och dessutom; vad vinner man på att ”ha rätt” mot den man lever med? Är det en tävling? Är man i varsitt lag? Handlar inte hela pargrejen om att samarbeta, stötta och berika, spela i samma lag?

Inte ens om någon själv verkligen vill förändras verkar det lätt: tänk på alla som försöker sluta röka, börja läsa mer, gå ner i vikt, eller bara sluta äta ute. Det är skitsvårt.

Kanske är det så att det inte är förrän man fullt ut köper hela paketet, och verkligen accepterar och äter upp även de äckliga bitarna i någons ask, som man får börja smaka på andra lagret, och det är där de riktigt smaskiga bitarna döljer sig.

Följ ämnen i artikeln