Ingen fattar vad närodlat betyder

Svenska biodynamiska föreningen kritiserar Leksandsbröd.

Att ordet närproducerad är förvirrande är en underdrift.

Trots det går det att göra saken än snurrigare.

Som att tycka att bara ekologisk mat kan vara närproducerad.

Svenska biodynamiska föreningen har fått ett tidigt solsting och hävdar i en anmälan till Konsumentverket att Svenskt sigill är otillständig som marknadsför sina svenska produkter som närproducerade. I samma anmälan får lilla Gäsene mejeri och Leksandsbröd en känga.

Biodynamiska föreningen skriver ungefär så här i sin anmälan:

nga företag har förstått att det går att kränga varor med hjälp av ord som närproducerad och närodlat.

Men de dumma kunderna begriper inte vad orden betyder och luras alltså att tro att varorna är ekologiska och miljövänliga.

Nu vet ju inte heller Biodynamiska föreningen vad närproducerat egentligen betyder. Så därför måste lösningen, enligt föreningen, vara att bara använda det på ekologiska varor eftersom Biodynamiska föreningen lever i en fantasivärld och tror att det vanliga jordbruket använder ”importerade produktionsmedel och kemikalier” medan det ekologiska lever lokalt.

Jag vet inte om det är en medveten propagandalögn för att slå blå dunster i konsumenterna eller om Biodynamiska föreningen verkligen är så okunnig.

Det importeras en hel del ekologisk soja som de ekologiska djuren utfodras med. Och de ekologiska bekämpningsmedlen är förstås inte enbart svenska. (Jodå, man använder bekämpningsmedel i ekologisk odling också. Till och med syntetiska.)

Så det ekologiska jordbruket använder importerade produktionsmedel och kemikalier och är inte alls så lokalförankrade per se.

Sedan kan det finnas åtskilliga anledningar till att vi som konsumenter väljer närodlat eller närproducerat annat än miljötänket.

Det är trevligt att stödja lokal industri och det kan kännas tryggare att ha matproduktionen i sin närhet och åtminstone inbilla sig ha lite kontroll över verksamheten.

Fast det knasigaste är att statliga verk uppmanar oss att välja närodlat utan att en käft fattar vad det betyder.

Följ ämnen i artikeln