Fyra biografier för sommarläsning

Underbara dagar framför oss, Henrik Berggren

Norstedts

MÄSTERLIG Det här är inte bara en lysande biografi över Olof Palme, hans liv och gärning. Det är också en fullödig berättelse om 1900-talets svenska samhälle med dess sociala och politiska konflikter. Olof Palme betonade kulturens roll i den stora bilden av samhället och moderniteten. Någon som hört ett ord om kulturens betydelse i årets valdebatt?

Det har hittills kommit ut 23 böcker om Palme. Den här är den i särklass bästa.

Morfar skrev inga memoarer, Gustav Fridolin

Månpocket

ÖMSINT Det gjorde hans barnbarn åt honom i stället. Och Gustav Fridolin den äldre skulle ­säkert ha blivit mycket nöjd med Gustav ­Fridolin den yngres skildring av hans liv.

Det är en levande, engagerande historia om en fattig pojke som växte upp på den

skånska landsbygden under 1930-talet men som genom hårt arbete lyckades skaffa sig en bättre tillvaro. En resa han delade med många i det Sverige som växte fram under senaste seklet.

Kärleken är starkare än döden, Malin Sävstam

Månpocket

GRIPANDE Hon förlorade sin man och två av sina barn i tsunamin 2004 – en tragedi så stor att den nästan inte går att föreställa sig. Nu har hon skrivit en bok om tiden efteråt, om sorgen, smärtan och kampen för att överleva. Men det är också en skildring av det oväntade mirakel som drabbar henne. Hon blir passionerat förälskad och kärleken får henne att orka gå vidare.

En skoningslöst ärlig ­berättelse som präglas av livsvisdom och ödmjukhet.

Om man håller sig i solen, Johanna Ekström

Månpocket

MODIG Hur påverkas ett barn av att växa upp i en familj där ingenting är vad det synes ­vara? När det enda som räknas är att ytan är perfekt och att känslor av sårbarhet och ilska inte får finnas? När det avslöjades att hennes pappa i åratal haft ett förhållande med en annan kvinna rasade ­Johannas värld. Hon ville förstå varför hon drabbades av anorexi och självdestruktivitet i tonåren och skrev därför denna starka, oändligt välskrivna bok.

Följ ämnen i artikeln