Mejla

Wolfgang Hansson

Joe Biden är en skugga av sitt forna jag

Det är ett fattigdomsbevis för demokraterna att deras främsta kandidat för att slå Donald Trump är en 76-åring som återkommande gör klavertramp och uppenbart har sina bästa dagar bakom sig.

Orkar Joe Biden med en lång och tuff valrörelse?

På många sätt gjorde Joe Biden bättre ifrån sig i gårdagens debatt än i de tidigare.

För första gången fick han stå på debattscenen tillsammans med sina två främsta utmanare. senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders. Det fick honom att piggna till en aning och ge ett lite mindre oinspirerat intryck men det är ändå omöjligt att inte slås av att den Biden vi ser i dag är en skugga av den han var som vicepresident under Barack Obama.

I amerikanska presidentval är det en tillgång att vara äldre. Men även där finns en gräns. Om Biden skulle vinna demokraternas nominering och sedan bli vald blir han den äldste tillträdande president en i USA:s historia. Och det märks.

Bidens minne spelar honom spratt. I debatten i Houston kallade han vid ett tillfälle Bernie Sanders för ”presidenten”. På valmöten har han den senaste tiden berättat en historia om krigshjältar där han blandat ihop episoder från olika tillfällen. Han gör ofta felsägningar eller visar att han inte riktigt hängt med sin tid.

”Skivspelare påslagna”

Som när han under gårdagens debatt började prata om att ungdomar har ”sina skivspelare påslagna”.

Uppenbara mentala ålderstecken är inget konstig om man är 76 år men sånt kan skapa tveksamhet hos väljarna. Är den här killen verkligen lämpad att leda världens mäktigaste nation?

Det är en fråga som diskuteras öppet i amerikanska medier och inte bara av Bidens kritiker.

Men just nu verkar demokraterna inte ha något val.

1 av 2 | Foto: David J. Phillip / AP
Joe Biden är favoriten.

I opinionsmätningarna har Biden en rejäl ledning över resten av fältet av demokratiska kandidater. Förutom honom når bara två demokrater upp i tvåsiffrigt. Biden är både mest populär och den som allra tydligast kan slå Donald Trump. Om inget ändras inför primärvalen som drar igång i februari så kommer Biden med ganska stor säkerhet att bli demokraternas kandidat.

Båda hans huvudutmanare har uppenbara brister.

För många

Bernie Sanders är ett år äldre än Biden även om han, trots förkylning och hes röst, verkar ha dubbelt så mycket energi. I förra presidentvalet var Sanders en frisk fläkt som utmanade Hillary Clinton från vänster. Nu är en del av fräschören borta och många av hans idéer har plockats upp av det övriga demokratiska startfältet. Han bärs inte längre fram av samma ungdomsvåg av entusiasm.

Elizabeth Warren är en av få kandidater som är på uppgång. Hon är klar och tydlig när hon presenterar sin politik. Problemet är att hon står väldigt långt till vänster med amerikanska mått mätt. Det är svårt att se att hon ska kunna ta de mittenväljare som förra gången röstade på Trump bara för att testa något nytt men som inte är överförtjusta i hans sätt att leda landet.

Demokraterna har haft nästan tre år på sig att få fram en verklig utmanare till Trump men inte kunnat enas om vilken typ av kandidat som har stört chans att slå den sittande presidenten.

Kanske är ett av problemen att alltför många känt sig kallade. I går var det "bara" tio sugna utmanare på podiet. Men det finns tio till som ännu inte gett upp, som inte hade kvalificerat sig för debatten. Även om fältet kommer att krympa fram till primärvalen drar igång, där det slutligen avgörs vem som blir partiets kandidat, så kommer de att vara för många.

De har chansen

I den stenhårda konkurrensen är det svårt för någon att bryta igenom. Många får så lite uppmärksamhet i media att de fortfarande är helt okända för väljarna. Det kan givetvis bero på att de inte är tillräckligt attraktiva och karismatiska som politiker men också på att de aldrig får chansen att på allvar visa upp sig.

Vad demokraterna behöver är en medelålders, karismatisk mittenkandidat som på allvar kan utmana både Biden och Trump och skapa lite ”buzz” i den rätt trötta demokratiska presidentstriden.

Kamala Harris, Peter Buttigieg och Beto O´Rourke är tre som fortfarande har chansen men då måste de snart lämna bottenträsket och bryta igenom vallen.

PODD: Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om vilka det är som vill utmana Donald Trump – och om vem som har störst chans att få göra det.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM