Sabuni är solklar favorit i L-striden

Leder bland liberala, borgerliga och alla väljare enligt Aftonbladet/Inizio

Resultatet av Aftonbladet/Inizios undersökning är glasklart.

Nyamko Sabuni är storfavorit som ny L-ledare bland liberalernas väljare, bland borgerliga väljare och i hela väljarkollektivet.

Nästa fredag, om tio dagar, ska ombuden på liberalernas extra landsmöte utse Jan Björklunds efterträdare som partiordförande.

Till en början såg det ut som att striden mellan två av de tre kandidaterna, de tidigare statsråden Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag, skulle bli jämn.

Men så har det inte utvecklats. Jan Björklunds favorit Erik Ullenhag backas visserligen upp av partieliten men ser trots det ut att gå mot ett nederlag.

För närvarande har en kompakt majoritet av liberalernas länsförbund förordat att Nyamko Sabuni, som var jämställdhetsansvarig i regeringen Reinfeldt, förordat att Sabuni blir ny partiledare.

Men försprånget behöver inte vara riktigt så stort som det kan verka. För det första har inte det stora Stockholmsdistriktet ännu avgjort vem de vill ha, det gör de under tisdagen.

För det andra tillåter flera distrikt att deras ombud röstar efter eget huvud, så kallad fri röstning.

Men tråkigt nog för Erik Ullenhag, i dag ambassadör i Amman, Jordanien, är det inte bara liberalernas länsförbund som ratar honom. Det gör också väljarna.

Bland dem som säger att de skulle lägga sin röst på Liberalerna i dag vill 42 procent att Nyamko Sabuni blir ny partiledare jämfört med 34 som vill ha Erik Ullenhag. Fördel: 8 procentenheter i Sabunis favör.

Bland dem som lade sin röst på Björklunds parti i valet förra året är övervikten till Nyamko Sabunis fördel, betydligt större, 25 procentenheter. 47 procent vill ha Sabuni, 22 procent Ullenhag.

Bland borgerliga väljare, alltså de som skulle rösta på M, L, KD eller C om det vore val i dag är Nyamko Sabuni också storfavorit. 47 procent av dem vill ha henne som ny L-ledare medan 18 procent föredrar Erik Ullenhag. Fördel: 29 procentenheter i Sabunis favör.

I väljarkollektivet som helhet är känslorna inte lika varma för Sabuni, men hon leder fortfarande över Ullenhag. 36 procent vill att Nyamko Sabuni efterträder Jan Björklund medan 25 procent tycker att Erik Ullenhag vore bäst. Fördel: 11 procentenheter i Sabunis favör.

Den stora frågan är om väljarna, vare sig de är liberala, allmänborgerliga eller bara väljare i största allmänhet har rätt?

Jag tror inte det. Jag tycker det är tråkigt att de flesta oreflekterat tycks ha räknat ut den tredje kandidaten, Johan Pehrson. Han är i dag partiets ekonomiska talesperson och har tidigare varit bland annat gruppledare i riksdagen. Han hade kunnat vara en kompromisskandidat.

Sabuni är ingen kompromiss, hon innebär en ny väg för Liberalerna, bort från den Björklundstig som inte visat sig vara särskilt framgångsrik.

Sabuni framstår också som något av en ensamvarg, ingen brobyggare. Och det är en enande kraft som liberalerna frågar efter nu, inte en soloseglare.

Till Sabunis nackdel talar också att hon har hela partietablissemanget emot sig, till exempel den högprofilerade Birgitta Olsson. Det är en tung ryggsäck att bära.

Erik Ullenhag skulle inte heller innebära någon frälsning för Liberalerna. Men kanske lite lugn och ro för ett sargat parti som söker sitt innersta.

Aftonbladet/Inizio

Vem ska bli Liberalernas partiledare?

Alla väljare

Nyamko Sabuni 36 procent

Erik Ullenhag 25

Johan Pehrson 5

Någon annan 3

Vet ej 31

Liberalernas väljare

Nyamko Sabuni 42 procent

Erik Ullenhag 34

Johan Pehrson 1

Någon annan 3

Vet ej 19

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. 3 166 personer över 18 år intervjuades via webben mellan den 25 maj och 15 juni i år.
Frågan som ställdes var: Vem tycker du ska bli partiledare för Liberalerna?

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.