Folket avgör om riksrättsåtal skadar Trump

I dag röstas en formell riksrättutredning mot president Trump igenom i kongressen.

Så mycket bevis har kommit fram att allt annat än ett riksrättsåtal inom några månader vore en sensation. Men det är inte poängen.

Avgörande för om riksrätt kommer att skada presidenten eller gynna honom är hur rättvist och orättvist väljarna tycker att ett åtal är.

Följ ämnen
Ukraina

Hittills har utfrågningar av vittnen skett bakom stängda dörrar. När kongressen i dag nästan säkert röstar för att inleda en formell utredning innebär det att vittnesmålen i fortsättningen blir offentliga. President Trump kan också kalla egna vittnen.

Hittills har demokraterna anklagats för att föra en ”hemlig” process utan insyn. Vilket bara delvis är sant eftersom republikanska ledamöter sitter i det utskott som sköter förhören.

Dagens beslut är ännu ett steg på vägen mot ett riksrättsåtal.

Donald Trump.

Trumps påstådda brott är att han i ett telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli låtit denne förstå att om Ukraina ville ha militär hjälp (som kongressen redan beslutat om) av USA och han en inbjudan till Vita huset så måste Zelenskyj inleda en utredning mot Joe Biden, Trumps förmodade utmanare i presidentvalet nästa år.

Biden var som vicepresident under Obama en av många som ville få en ukrainsk åklagare avsatt men åklagaren granskade också ett bolag där Bidens son Hunter var verksam.

Bevisen för att Trump verkligen försökt uppnå denna form av byteshandel hopar sig för varje dag. Men det allra tyngsta beviset har Trump själv bistått med genom att offentliggöra en sammanfattande utskrift av sitt samtal med Zelenskyj där det tydligt framgår att han ber honom om denna tjänst.

En bedömingsfråga

Vad som är lagligt och olagligt i ett sånt här fall är ytterst en bedömingsfråga.

Men låt oss säga att en demokratisk president gjort sig skyldig till motsvarande upplägg för att gräva fram smuts om en republikansk motståndare så skulle ingen tvekan råda om att republikanerna skulle anse det tillräckligt för riksrätt.

När president Bill Clinton ställdes inför riksrätt räckte det med att han under ed ljög om sin sexuella relation med en praktikant i Vita huset, Monica Lewinsky. Det tyckte republikanerna var tillräcklig grund för att försöka avsätta honom. De misslyckades.

Inte nog med det. Bill Clinton gynnades i längden av riksrättsåtalet eftersom vanliga människor ansåg att åtalet var rent politiskt motiverat och det han ljugit om var en privatsak.

Att ställa Trump inför riksrätt är inte detsamma som att Trump per automatik blir avsatt. Tvärtom.

Åtal väcks av representanthuset där demokraterna har en klar majoritet. Men rättegången sköts av senaten som också agerar domare. Där har republikanerna en liten majoritet. Eftersom det krävs två tredjedels majoritet för att avsätta Trump är det mycket osannolikt att han kastas ut från Vita huset.

Demokraternas inser att deras chanser att avsätta Trump är mikroskopiska.

Deras motiv till riksrätt är att skada presidenten så mycket att han inte ska bli omvald.

Demokraterna tar en stor risk

Här gäller samma förutsättningar för Trump som en gång gällde för Clinton.
Helt avgörande är hur allmänheten uppfattar åtalet. Tycker en klar majoritet att Trump gått för långt när han använde presidentämbetets makt för att utpressa ett annat land att hjälpa honom att bli omvald så ligger han illa till.

Men tycker människor att det är okej eller att det är viktigare att han får sitta kvar så kommer de att rösta på honom ändå. Åtalet blir en bekräftelse på att Trump är förföljd.

Det är här demokraterna tar en stor risk.

Även om det finns fog för att påstå att Trump uppträtt synnerligen olämpligt är det ändå uppenbart att demokraterna från dag ett letat efter ett skäl att avsätta Trump. Därför uppfattas ett riksrättsåtal som politiskt även om bevisningen är god.

Att gräva fram skit om politiska motståndare är vad amerikanska valrörelser till stor del handlar om. Alla gör det. Se bara på hur demokraterna försökte göra det om Donald Trump inför valet 2016.

Gynnar sig själv

Skillnaden är att presidenten ska stå ovanför detta. Han ska tjäna hela nationen och sätta USA:s intressen framför sina egna. Vilket tydligt framgår av presidenteden.

USA ger inte militärt stöd till Ukraina för att vara snäll utan för att det gynnar amerikanska säkerhetsintressen. Så om presidenten håller inne med stödet för att tvinga fram en personlig tjänst innebär det att han sätter sina egna intressen framför landets.

Men så länge inte den solida republikanska fronten i senaten rämnar blir det folkets dom den 3 november 2020 som fäller avgörandet.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen