Persson - vårdgaranti finns ju redan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-04-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Årets första vallöfte infriat för fem år sedan

En nationell vårdgaranti blev statsminister Göran Perssons första vallöfte.

Men det finns redan en. Den infördes 1997.

Det var i förrgår Göran Persson meddelade att socialdemokraterna vill införa en nationell vårdgaranti, helst redan 2003. I går, under riksdagens frågestund, utvecklade han idén ytterligare.

Men det finns redan en nationell vårdgaranti. Den infördes för fem år sedan efter en överenskommelse mellan landstingen och den dåvarande socialdemokratiska regeringen som också leddes av Göran Persson. Skillnaderna mellan den nu gällande garantin och den som Persson vill införa är inte direkt hisnande.

Göran Perssons vallöfte innebär att socialdemokraterna gör en helomvändning. Fram till påskhelgen har partiet varit en frenetisk motståndare till allt vad vårdgarantier heter.

Omsvängningen grundar sig inte på ett plötsligt infall. Det handlar om ren och skär valtaktik.

Den borgerliga regeringen införde i början av 1990-talet en vårdgaranti för tolv sjukdomar. När de förlorade makten 1994 självdog garantin för att för fem år sedan ersättas av den nuvarande relativt okända garantin.

Folkpartiet har länge slagits för just den vårdgaranti som socialdemokraterna nu också vill införa. Det handlar om en överenskommelse mellan staten och landstingen. Moderaterna vill gå ett steg längre och i lag garantera rätten till behandling och operation.

Som av en händelse meddelade Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson, ledamot av socialdemokraternas verkställande utskott, i går att han också vill ha en vårdgaranti. Den socialdemokratiska majoriteten i Landstingsförbundets styrelse säger ja till förslaget i en motion som folkpartiet lagt till förbundets kongress i juni.

Vilka förbättringar som patienten kommer att uppleva när den nya garantin införs är högst oklart. I dag har 13 landsting egna vårdgarantier som är bättre och mer omfattande än den nationella. I dessa landsting bor sex miljoner människor. Det innebär att två tredjedelar av landets invånare redan omfattas av en vårdgaranti.

Landsting med egen vårdgaranti

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln