”Som John le Carré, fast med mer humor”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Min favorit

Americanah

Chimamanda Ngozi Adichie

Bonniers
Rasfrågan är fortfarande ett öppet sår i Amerika, även om man inte talar öppet om den. Det upptäcker Ifemelu, en smart, orädd ung student från Nigeria. För första gången blir hon medveten om att hon är svart och vad det har för betydelse i det västerländska samhället. En enastående berättelse om klass, etnicitet, kultur och relationer, kompromisslös och intelligent men ändå varm och mänsklig. Den är på nära 600 sidor men hade gärna fått vara dubbelt så lång.

Fakta

Pappalogi

Manne Forssberg

Bonnier Fakta

En suverän handbok för pappor - från produktionssex till vab. Förutom att det innehåller ALLT en blivande förälder kan behöva veta om graviditet, förlossning, spädbarnstid och ett barns utveckling är den skriven med så mycket humor och självinsikt att läsningen blir rena underhållningen. Trots att jag inte tillhör målgruppen hade jag väldigt roligt åt denne unge pappas skildring av småbarnslivets berusande glädje, oväntade katastrofer och kärlekschocker.

Thriller

Väster om friheten

Thomas Engström

Bonniers

Nästan som John le Carré. Fast med mer humor. Jag blev oerhört fängslad av intrigen, karaktärerna och skildringen av Berlin, där jag bodde i tre år på 90-talet. Tre amerikaner mördas i Marrakech. Fortsättning följer i den tyska huvudstaden där USA:s mest eftersökte man befinner sig. CIA-chefen på plats kontaktar sin tidigare agent, före detta Stasiofficeren och landsförrädaren Ludwig Licht. Spelet kan börja. En thriller av hög internationell klass.

Barn

Jagger, Jagger

Frida Nilsson

Natur & Kultur

Bengt är en liten kille som inte får leka med de andra barnen på gården. De tycker han är äcklig och spottar på honom. En dag, när de låst in Bengt i soprummet, dyker Jagger upp. Han är en uteliggarhund och tycker Bengt ska hämnas. Det gör han också och det framkallar en känsla av triumf och upprättelse. En bok, som är såväl spännande som trösterik. En bok om utanförskap som mycket välförtjänt nominerats till Augustpriset.

Följ ämnen i artikeln