”Briljant och osentimentalt”

Ingalill tipsar om de fyra bästa böckerna just nu

Kaddish på motorcykel

Leif Zern
(Biografi/Bonniers, isbn 9789100131050)
Både en levande uppväxtskildring och ett ömsint porträtt av en far, som samtidigt som han var ortodox jude älskade speedway, boxning och fotboll. Två gånger om dagen åkte han motorcykel från sommarstugan i Uttran till synagogan på Sankt Paulsgatan på Söder för att läsa kaddish – bön över din döda mor. En briljant, osentimental berättelse om hur det är att leva i den svenska vardagen sida vid sida med det judiska arvet.

Vita kränkta män

Kawa Zolfagary

(Dokument/Galago)

Verkligheten överträffar dikten. Det är ett slitet uttryck men jag kunde inte komma på något bättre när jag bläddrade igenom den här samlingen av upprörda röster. De tillhör den grupp som är mest tongivande i samhället men som beter sig som om det vore tvärtom. Fienden är invandrare och kvinnor. Inläggen är hämtade från Facebook, många är osannolikt underhållande fast det troligen inte var meningen. Humor är en effektiv försvarsmekanism.

Hus vid världens ände

Åke Edwardson
(Deckare/Bonniers, isbn 9789100131098)
En fördel med att vara författare är att man bestämmer över sina karaktärers l liv. Nu har Åke Edwardson återupplivat en nästan död Erik Winter och sannerligen inte mig emot. I utkanten av ett kallt och mörkt Göteborg hittas en mamma och hennes två barn mördade. Men i huset finns också en baby som lever. Varför? Sakta och metodiskt närmar sig hans hjälte lösningen på dramat. En suverän återkomst, en deckare att kura skymning med.

Flickan jag älskar heter Milena

Per Nilsson
(Barn/En bok för alla)
Hennes ögon är som två svarta solar, håret som ett kolsvart, gnistrande vattenfall. För första gången i sitt liv är David förälskad. Flickan han älskar går i hans klass och heter Milena. Men hon ser honom inte. Han vet inte hur han ska göra för att hon ska lägga märke till honom. Alla hans fumliga försök misslyckas. Men livet är fullt av överraskningar... En berättelse som tar en ung pojkes starka känslor på allvar. Från 12 år.

Följ ämnen i artikeln