För varje ny terrorist USA dödar dyker nya upp

Precis som nya gängkriminella tar de skjutnas och fängslades plats i Sverige så dyker nya terrorister upp hur många väst än dödar.

Det visar hur svårt det är att komma tillrätta med det hot mot samhällens stabilitet som både organiserad kriminalitet och terrorism representerar.

Särskilt mycket växer terrorhotet i Afrika.

När al-Qaida ledaren Ayman al-Zawahiri klev ut på sin balkong i Kabul för några veckor sedan hade han ingen aning om att han tände sin sista cigarett i livet. En CIA-styrd raket slet honom i stycken.

Föga förvånande presenterade president Joe Biden det som en stor seger. Ett bevis för att USA kan garantera sina medborgares säkerhet även utan att ha utländska trupper stationerade i länder där terrorhotet är extra stort.
Men USA har dödat ett stort antal terrorledare inom Islamiska staten och al-Qaida de senaste åren utan att terrorhotet för den skull försvunnit.

Mönstret känns igen från gängskjutningarnas Sverige. Var och varannan vecka dödas någon gängkriminell i interna uppgörelser. Polisen hävdar samtidigt att man de senaste åren låst in fler gängledare än någon gång tidigare.

Ändå fortsätter skjutningarna i oförminskad styrka precis som terrordåd fortsätter plåga världen.

När en koalition med Nato-länder med USA i spetsen 2017 lyckades besegra Islamiska staten och tvinga fram kollapsen av deras kalifat i Syrien/Irak sågs det som dödsstöten för gruppen precis som elimineringen av al-Qaida ledaren Usama bin Ladin för drygt tio år sedan sågs som slutet för terrorgruppen.

I båda fallen har det visat sig vara mer önsketänkande än verklighet.

Ayman al-Zawahiri, till vänster, och Osama bin Laden till höger.

Militärkupper destabiliserar

Självklart var IS kollaps och bin Ladins frånfälle svåra motgångar för den islamistiska terrorn och har försvagat grupperna men båda har överlevt och hittat nya platser att växa på.

Just nu ser Afrika ut att vara den kontinent där terrorismen ökar mest.

Skälen är flera.

Ett antal militärkupper har destabiliserat länder i Sydsahara.

Inte ens i Mali där det finns FN-trupper och andra utländska styrkor för att motverka terrorhotet har dåden minskat. Tvärtom.

Den nya militärregimen har motsatt sig närvaron av västerländska fredsstyrkor och trupper. Frankrike och Tyskland har beslutat sig för att lämna och Sverige är ett av de länder som väntas fatta samma beslut.

Antalet terrorattacker ökar och inträffar mer frekvent nära huvudstaden Bamako.

När IS besegrades i Syrien och Irak drog en del av IS-krigarna där vidare till andra instabila länder som Libyen, Tchad och Burkina Faso.

I länder som Nigeria och Somalia där terrorn redan varit utbredd har den växt ännu mer.

Perfekt rekryteringsbas

Den unga och kraftigt växande befolkningen gör det fortfarande fattiga Afrika till en perfekt rekryteringsbas. När det är nästan omöjligt att få ett jobb lockar terrorgruppernas budskap om ära och ett bättre samhälle.

Den sydafrikanske terroristexperten Martin Ewi redogjorde nyligen i FN:s säkerhetsråd för att IS är aktiva i fler än 20 afrikanska stater som enligt honom representerar "det framtida kalifatet".

I nuläget är gruppernas verksamhet koncentrerad till Afrika och påverkar inte direkt västvärlden. Det är i afrikanska länder som terrordåden mestadels utförs.

Men när terrorn destabiliserar alltfler länder kommer områden att bildas där IS, al-Qaida och liknande grupper kontrollerar stora territorier där de exempelvis kan anordna träningsläger för terrorister på samma sätt som Usama bin Ladin gjorde i Afghanistan. Det var där planeringen för dåden den 11 september 2001 skedde. Nya terrorcentraler leder förr eller senare också till terrordåd riktade mot västvärlden i Afrika, Europa eller USA.

Effektiva vapen

Visserligen har det blivit svårare att genomföra stora, spektakulära terrordåd i väst på senare år men IS har visat stor kreativitet i att utveckla nya terrormetoder. Hur många säkerhetstjänster insåg för tio år sedan att lastbilar kan förvandlas till effektiva terrorvapen.

Jag säger inte att det är fel av USA och övriga västvärlden att försöka eliminera ledarna för terrorgrupper som IS och al-Qaida. Men tyvärr är det inte så enkelt att bara för att en ledare dödas så försvinner eller försvagas terrorgruppen.

Erfarenheterna från både gängkriminalitet och terrorism visar hur svåra de är att utrota när de väl fått fäste. Inte ens stora resurser är en garanti för att lyckas.