Lundgren larvar sig bara om euron

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En komplett obegriplig debatt har brutit ut om när folkomröstningen om euron ska genomföras.

Den ena toppolitikern lyssnar inte på den andra och resultatet är rena rama sörjan.

Den fnoskiga diskussionen inleddes sedan statsminister Göran Persson i mellandagarna sagt att han inte utesluter en folkomröstning i höst om att byta ut kronan. Teoretiskt ansåg han det lika möjligt 2003 som något annat år.

Uttalandet gjorde att företrädare för folkpartiet och moderaterna fick spel. Omedelbart skulle det kallas till partiledaröverläggningar. Moderatledaren Bo Lundgren meddelade i går att han vill folkomrösta den 17 november. LO:s Wanja Lundby-Wedin kontrade med hösten 2003.

Hela diskussionen är komplett obegriplig för den som har minsta kännedom om svensk politik. Och det trodde man ju att Lundgren och folkpartiets vice ordförande Jan Björklund hade.

Utesluter det inte

För det första har Göran Persson inte sagt att han vill ha en folkomröstning i höst. Det enda han sagt är att han inte utesluter det. Men Lundgren och Björklund hör på dåligt politikermanér bara det de vill höra. Det vill säga hälften.

För det andra är Göran Persson, Bo Lundgren och Jan Björklund ense i sak. De vill att Sverige byter kronan mot euro. Helst hade de sett att bytet redan var genomfört.

Tre partier är emot övergång till euro: vänsterpartiet, centerpartiet och miljöpartiet. Tre partier vill byta: moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna. Som en åsna mellan hötapparna står socialdemokraterna.

En förutsättning för att det ska bli ja i folkomröstningen är alltså att Göran Persson lyckas förmå en majoritet av sitt parti att välja ja-sedeln.

Att nu utlysa en folkomröstning till i höst vore direkt kontraproduktivt. I varje fall om man i likhet med Persson vill att det ska bli ja. Det skulle ge nej-sidan vind i seglen och därför vill också miljöpartiet ha omröstningen i höst.

Bättre efter valet

Att vänta till efter valet kan vara bättre. Persson har mödosamt lyckats lappa ihop sitt sargade parti efter förlusterna i förra valet. Då försvann var femte s-väljare.

Nu kan socialdemokraterna bli historiska. Förutsättningarna finns för att de ska bli den första regering som sedan 1970 får ökat stöd i ett val.

En bättre plattform för Göran Persson att driva en framgångsrik ja-kampanj från är svårt att tänka sig. Men det har uppenbarligen varken moderaterna eller folkpartiet fattat.

Beslut om folkomröstningen kommer med andra ord inte att tas före valet. Det betyder att det kan genomföras tidigast 2003. Till annat räcker inte tiden.

Alltså larvar sig Lundgren och Björklund. De vet att det inte blir någon folkomröstning i år. Ändå låtsas de som möjligheten finns. Av vilken anledning?

Två månader behövs före en folkomröstning

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln