Känn dig blåst på posten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-12-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den fallande snön har fått en gammal kulturform att dagligen nå nya höjder.

Det handlar om bortförklaringarnas sköna konst.

Värst är posten.

I god tid innan svenska folket skulle posta den förväntade mängden av 50 miljoner julkort delade posten ut en röd pappstrumpa till landets hushåll.

På strumpan meddelades att om man lade den på lådan senast den 17 december skulle korten, som man uppmanades att stoppa i strumpan, nå adressaterna i tid. Posten ingick ett slags avtal med sina kunder.

Det var ingenting värt. Nu meddelas att de sista julkorten sannolikt inte distribueras förrän på andra sidan nyår. Snö på flygplatser, vägar och trottoarer uppges vara förklaringen.

Det är tyvärr inte heller sant. Det är en bortförklaring, en ganska dålig sådan.

Räkningar kom fram - men inte julkort

Till skillnad från julkorten har posten nämligen fått fram räkningar och andra fullfrankerade försändelser i tid. För dem lägger, konstigt nog, snön inga som helst hinder i vägen.

Enligt Nationalencyklopedin är den främsta betydelsen av ordet post "försändelser som brev, paket och trycksaker eller organisation för överbringande av sådana försändelser".

Man kan alltså ifrågasätta om posten längre uppfyller kravet på att vara just en post. Dess julkortsorganisation med 8 500 extraanställda har i alla händelser misslyckats med uppgiften.

Men också på andra sätt håller posten på att fjärma sig från sin ursprungliga uppgift - att distribuera brev och paket. I januari börjar det stora förvandlingsnumret som gör att man på posten sällan eller aldrig kan lägga på ett brev eller köpa ett frimärke.

För att köpa ett häfte Sverigefrimärken ska man i fortsättningen uppsöka vissa livsmedelsbutiker, bensinmackar eller sjukhus. Om man nu inte råkar bo i närheten av ett "postcenter".

Service bara för företagskunder

Det är ett serviceställe "som erbjuder hela Postens sortiment". Där ska det gå att både posta brev, paket och köpa frimärken. Samt ta ut pengar och sätta in dem.

Problemet med dessa serviceställen är att de inte är avsedda för vanligt folk. De kommer att ligga i företagstäta områden, inte vara öppna på lördagar och vara lätta att nå med bil. Postens bästa service är alltså avsedd för företagskunder.

Känn dig blåst, Svensson. Både på julkorten och möjligheten att ta ut pengar och skicka brev på samma ställe. Posten är på väg att bli någonting annat än en post. Även när det är barmark.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln