Sluta sabotera för Sveriges nya entreprenörer

Huset där entreprenörsdrömmar dödas.

Malte, 18, tar studenten i juni. Han är en ung man på hugget.

Han jobbar – servitör på en pizzeria på Österlen – och tänker jobba ännu mera i sommar, då han har vikariat som chaufför på ett åkeri.

Malte blir ingen siffra i ungdomsarbetslöshetsstatistiken.

Han är inte den pluggande typen, söker inte in till högskolor. Men han har planer för hösten. Han blir egenföretagare.

Han blir precis det som politiker och arbetsmarknadsfolk lägger sig på knäna och bönar om: han blir en ung entreprenör.

Men i veckan fick Malte tårar i ögonen. Han hade just öppnat ett kuvert från Skatteverket.

Malte hade gjort det varje egenföretagare ska göra (och rådd till att göra så av både sin far som är entreprenör och sin morfar som är revisor). Han skrev till skattemyndigheterna och begärde den skatteform för preliminärskatt som kallas F-skatt.

F:et står för företag. Det är ett sådant Malte har bildat. (Motsatsen är A-skatt där A:et står för anställd). Det finns en starta företag-broschyr, skriven av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och registreringsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Tullverket som ger en överblick över vad de unga människorna, som inte tänker sig att stämpla eller att bli socialfall, behöver veta och göra för att starta och driva företag. Deras satsning ska ­vara av varaktigt slag. Den ska drivas självständigt. Den ska ha ekonomiskt syfte. Ja, det är väl vad en entreprenör tänker sig.

På Skatteverkets hemsida lär vi oss att en egenföretagare får ett F-skattebevis samt en F-skattsedel, då egenföretagaren ansöker om F-skatt.

Klockrent. Samhället vill att unga människor ska arbeta och gärna att de gör det i egen regi och under eget ­ansvar. Blir vuxna i ett huj.

Jag förstod genast vad som stod i brevet från Skatteverket. Naturligtvis var det detta:

Unge man. Välkommen in i det verkliga livet. Vi gläder oss att du blir en entreprenör; det är ju vad landet behöver. Vi på Skatteverket är samhällets tjänare och vi ska hjälpa dig att hantera din F-skatt. Hör av dig om det är något …

Jag sa att Maltes ögon tårades. Men ­inte av glädje. Brevet från Skatteverket var nämligen en orgie i misstroende mot honom.

Avsikten, skrev nu Skatteverket, ska styrkas med objektiva omständigheter.

Avsikten? Vilken? Ska den unge mannen styrka att han frivilligt anmäler sin vilja att betala skatt?

I kravlistan stod sedan: Vilken utbildning eller erfarenhet har du inom området? (Områdena är fotografi och musik). Vilken kundkategori riktar sig företaget till? Var kommer verksamheten att bedrivas? Inkom med hyresavtal om det är förhyrda lokaler. Finns varulager? Om sådant finns var vänlig uppge adress. Angående marknadsföring: Vilka företag har kontaktats? (Namn och adress).

Men hallå där! Är det inte att snoka i affärshemligheter?

Vidare: Vid dessa företagskontakter torde sannolikt diverse reklamartiklar såsom broschyrer, visitkort och/eller liknande delats ut. Var vänlig inkom med material av denna art. Uppge namn på befintliga/tänkbara kunder.

Ska man sk(r)atta eller gråta? Den unge entreprenören tar sina första steg – och myndighetspersonen behandlar honom som han vore ett Google, McDonalds eller Ikea och – redan innan andra steget – kan misstänkas förbereda en omfattande skatteplanering.

Detta berör tre ministrar (minst): finansministern, arbetsmarknadsministern och näringsministern. De har intressen i att motarbeta ungdomsarbetslösheten. Deras statliga organ står för tjoiga texter som ska väcka unga talanger till att bli entreprenörer. Det finns grymt mycket ung talang, ambition, och energi i Sverige, och för att hylla entreprenörskap så kommer här en lista med 30 unga, svenska entreprenörer att ­inspireras av, att ta efter, att hålla koll på, att konkurrera med. Några av dom kommer du säkert känna igen medan andra är okända (och nya även för mig!). En gemensam nämnare är att alla på listan har otrolig energi och går sin egen väg.

Så ska det låta!

Men om du startar i andra änden, så som Skatteverkets handläggare gjorde i sitt inkvisitoriska brev till den unge Malte kan de nog ta död på ambitionen hos de flesta företagsamma ungdomar.

Det ska bli intressant att se vilken av de tre ministrarna, Anders Borg, Annie Lööf eller Elisabeth Svantesson som tar fram linjalen och skriver till Skatteverkets generaldirektör och säger:

Sluta sabotera våra ansträngningar att få fart på Sverige!

Följ ämnen i artikeln