Vinnarpartierna håller fast vid sina hjärtefrågor

Bara tre av riksdagens partier ligger i vinnarhålet, Centern, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Allra bäst går det för Annie Lööfs parti som mer än fördubblat sin väljarkår sedan valet enligt Aftonbladet/Inizio.

Miljöpartiet har förlorat mer än hälften av stödet sedan valet.

Knappt 16 månader återstår till valdagen i september nästa år. Med sommarstiltjen runt hörnet kan det vara på sin plats att summera vad som hänt sedan valet 2014. Nästan alla som på något sätt är inblandade i politiken tar ut så mycket ledighet som möjligt i år för nästa år blir det nästan ingen semester alls. Alltså stiltje.

Bara tre av riksdagens partier ligger i vinnarhålet och inget av dem sitter i regeringen. För de övriga fem går det dåligt, om man ska vara rakt på sak. Och det ska man ju.

Överlägsen vinnare i kampen om väljarna är Centern med Annie Lööf i spetsen. Enligt Aftonbladet/Inizio har antalet C-väljare ökat med hela 123 procent sedan valet. Partiet skulle alltså få mer än dubbelt som många röster om det vore val i dag.

God tvåa är Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna som också vuxit sig rejält större. Antalet väljare har ökat med 60 procent sedan svenska folket gick till valurnorna förra gången.

Bronsplatsen innehas av Vänsterpartiet. De som uppger att de skulle rösta på Jonas Sjösteds parti är i dag 26 procent fler än vid valet.

Bortsett från politiken finns likheter mellan de tre vinnarpartierna. De har tydliga budskap och håller fast vid sina profilfrågor. Väljarna vet var de har både Centern, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Den stabiliteten har gynnat Lööf, Åkesson och Sjöstedts partier på bekostnad av övriga, oftast inte fullt lika tydliga, partier.

Störste förloraren är Miljöpartiet som förlorat mer än hälften av väljarna sedan valet. Det är i och för sig inte så konstigt. Många upplever att de gröna, ledda av Gustav Fridolin och Isabella Lövin, svikit på sitt starkaste område, miljö och klimat.

Bland annat genom att Bromma flygplats blir kvar till åtminstone 2038, att det brunkol som Vattenfall ägde inte blir kvar i marken utan i stället omvandlas till bränsle, och att det är oklart om det blir någon skatt på flygresor.

Näst sämst har det gått för Anna Kinberg Batras parti. 38 procent av dem som lade sin röst på Moderaterna för tre år sedan har sedan dess övergivit partiet till förmån för andra, exempelvis Centern och Sverigedemokraterna. Förklaringen till nedgången är inte svikna löften, den jobbiga diskussionen slipper oftast oppositionspartier.

Om C, V och SD är stabila i sitt budskap måste man nog säga att Moderaterna representerar motsatsen. De har gjort flera spektakulära lappkast sedan valet och den nya inställningen till det parti som Anna Kinberg Batra kallat rasistiskt, Sverigedemokraterna, skyndade på väljarflykten.

Socialdemokraterna har klarat sig betydligt bättre än regeringskollegerna i Miljöpartiet. De har förlorat knappt var femte väljare, 17 procent. Det är normalt att regeringspartier, som granskas mycket hårdare än oppositionen, tappar medan de sitter i regeringsställning. Men inte så mycket som MP gjort.

Liberalerna och Kristdemokraterna har förlorat åtta respektive 12 procent av sina väljare enligt Aftonbladet/Inizio. Gruppen övriga partier, där Fi ingår, har minskat med marginella två procent.

Det enda man kan vara säker på är att valresultatet inte kommer att se ut som resultatet i den här mätningen. Men det brukar vara så att positiva, liksom negativa, spiraler förstärks under valrörelsen. Det skulle gynna framför allt C och SD och missgynna MP och M. Men om det blir så återstår att se.