Både Björklund och Åkesson behöver uppmärksamhet

Därför åker de på gemensam debatturné inför EU-valet

ÖREBRO. Den som tycker att det är helt uppåt väggarna att Björklund och Åkesson ger sig ut på turné har inte hängt med.

En av dem har velat det länge. Båda behöver det. Nu blir det av.

När Liberalernas Jan Björklund och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson meddelade att de tänker ge sig ut på en gemensam duellturné höjde många på ögonbrynen.

En del för att de inte visste bättre. Andra för att det passade deras syften.

”Jan Björklund arbetar nu intensivt för att föra in SD i politikens centrum, efter att ha överlåtit regeringsmakten för att hålla dem utanför varje del av politikens samtal”, skrev exempelvis nestorn Gunnar Hökmark (M). En rökridå som heter duga och jag ska strax förklara varför.

Jan Björklund har länge haft Sverigedemokraterna som en ideologisk huvudmotståndare

I Almedalen förra året meddelade han att Liberalerna lade om hela sin valrörelse sedan Sverigedemokraterna sagt att de ville ha en swexit, att Sverige skulle gå ur EU. Att motarbeta det skulle bli deras tredje viktigaste valfråga:

– Sverige ska inte bara stanna kvar i EU, Sverige ska inom fem år tillhöra EU:s absoluta kärna, sade Björklund i talarstolen där han också varnade för högerextremismen och nationalismens fanor.

Men några debatter mot Åkesson blev det inte i valrörelsen för Björklund. Trots att han ville.

Jimmie Åkesson å sin sida har under en längre tid utmålat liberalismen som ett hot mot hela vårt samhällsbygge. Den symboliserar, enligt honom, samhällets pågående degeneration. Och bör därmed ständigt bekämpas.

Både Jan Björklund och Jimmie Åkesson har alltså politiska skäl att debattera under de veckor som återstår till EU-valet. De tycker den andre har helt fel på i stort sett alla punkter.

Men de har också rent matematiska skäl till att duellera mot varandra. Enligt Aftonbladet/Inizio skulle Liberalerna åka ur EU-parlamentet om det vore val i dag. För närvarande sitter de på två av de tjugo svenska mandaten.

Deras förstanamn, Karin Karlsbro som toppar valsedeln, är dessutom helt okänd vilket inte kommer att göra det lättare att vända siffrorna. Turnén kan skapa den uppmärksamhet som Liberalerna så väl behöver.

Men också Sverigedemokraterna är behov av draghjälp. Riksdagsvalets 17,5 procent var en rejäl ökning men blev ändå en besvikelse. SD:arna hade hoppats på mer efter en lång rad goda opinionssiffror.

I Aftonbladet/Inizios väljarbarometer inför EU-valet stöddes partiet av 17,4 procent. Ett mycket högre stöd än i förra valet. Men risken finns att det skulle kännas som ännu ett förlustval för de vinnarvana Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson behöver alltså också uppmärksamhet. Och det kan debattduellerna mot Björklund hjälpa honom med.

Allt det här visste naturligtvis Gunnar Hökmark, Moderaterna, i början av artikeln, och många andra, när de skrev sina kritiska kommentarer. Men de uttryckte sig på ett sätt som passade deras syften och då behöver inte fakta spela en särskilt framträdande roll.

”Har Björklund blivit galen? Varför i all världen ska Liberalerna upplåta scenen till SD” skriver Helle Klein, tidigare politisk chefredaktör för denna tidning.

För att han tycker det är bra, är ett svar. För att han velat det i flera år och nu äntligen får som han vill, är ett annat.

Men handskakningen då? Där går väl Björklund ändå för långt?

I nära nio års tid har Åkesson och Björklund skakat hand mist tre gånger om året - mitt i riksdagens plenisal i samband med partiledardebatterna. Så gör man i den av artighet präglade riksdagen. Fredagen var inget undantag.

FOTNOT: Första duellen mellan de båda partiledarna hålls på onsdag nästa vecka.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.