Gubbar över 60 - EU:s framtid?

Bara åldringar vill leda debatten om Europas utveckling

BRYSSEL

En 75-årig fransman, 63-årig italienare eller en annan fransman, 76.

Vilken gammal gubbe tycker du ska leda EU:s stora framtidsdebatt?

Rejält smällda på fingrarna blev EU:s stats- och regeringschefer vid den här tiden förra året. I franska Nice togs beslut om förändringar av grundlagen som gör det praktiskt möjligt att ta emot 12 nya medlemmar. Historiskt, tyckte de själva.

Andra var inte lika imponerade. Våldsamma demonstrationer ackompanjerade större delen av mötet, ett förspel till kravallerna i Göteborg ett halvår senare.

Skakade meddelade EU-ledarna att nästa förändring av EU:s grundlagar skulle genomföras på ett helt nytt sätt. Inga diskussioner bakom stängda dörrar, nu skulle folket få säga sitt.

Ambitionerna är det inget fel på. Genomförandet reser dock åtskilliga frågetecken.

Pinsamt att alla kandidater är män

På EU-toppmötet i Laeken, en förort till Bryssel, som inleds i dag ska ett konvent, en jättelik arbetsgrupp, som sköter framtidsdebatten tillsättas. Det ska bestå av företrädare för medlemsländernas regeringar och riksdagar, EU-parlamentet och kanske några till. Låter folkligt, eller hur?

Oenigheten är stor. Man är oense om exakt vilka som ska sitta i gruppen, vad den ska syssla med och hur vägledande resultatet ska vara för den följande förhandlingen mellan medlemsländernas regeringar.

Som om inte det vore nog är man dessutom oense om vem som ska få förtroendet att leda arbetsgruppen. Minst sju kandidater är aktuella.

Det pinsamma är att alla är män. Ännu pinsammare är att alla är relativt ålderstigna. EU:s viktiga framtidsdebatt kommer alltså ledas av en gammal gubbe med uppgift att engagera EU:s miljontals ungdomar i diskussionen om hur unionen ska fungera i framtiden.

Sverige har inga synpunkter

Det är inget fel på äldre män. Men de har framtiden bakom sig. De bör inte leda framtidsdebatter eftersom de redan sett allt, hört allt och för det mesta vet bäst. De flesta saknar helt enkelt den nödvändiga nyfikenheten.

Huvudkandidaterna för att lägga ut EU:s kurs för framtiden är en 75-åring och en 63-åring.

Valery Giscard d´Estaing, 75, var Frankrikes president mellan 1974 och 1981. Innan dess hade han varit allt från borgmästare till finansminister. Han "uppfann" EU:s toppmöten, det första ägde rum i Paris 1974, och har suttit i EU-parlamentet. Borgerlig.

Guiliano Amato, 63 , har varit premiärminister i tre omgångar i Italien. Det brukar betyda anklagelser för korruption men Amato har klarat sig helskinnad. Jurist i botten. Socialist.

Övriga fem kandidater är mellan 52 och 76 år gamla. Sverige har inga synpunkter på vem det blir. Regeringen vill bara ha frågan löst.

Följ ämnen i artikeln