Deckare som står ut

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu:

Svarta korpar över Villette

Ingrid Hedström

Deckare/Alfabeta

Hur kunde de få hålla på - bankdirektörerna på Island som drabbades av storhetsvansinne och höll på att sänka hela landet i havet?

En fråga undersökningsdomare Martine Poirot vid belgiska polsen får anledning att ställa sig när hon ska utreda två mord. Spåren leder in i en värld av svindlande affärer, girighet och hämnd.

Det så kallade svenska deckarundret innehåller några författare som skiljer ur sig. Ingrid Hedström är en av dem.

Kan jag med

Pija Lindenbaum

Barn/Från 2 år/Bonnier Carlsen

Ibland orkar han inte med sin lillasyster. Då stänger han dörren till sitt rum och utanför står hon och är så arg att tårarna sprutar.

För hon kan hon med. Gå till skolan till exempel. Det är bara att ta på sig en ryggsäck och följa efter. En bok om syskonskap, om att vara liten och så gärna vilja göra samma saker som de äldre barnen. Teckningar och texter är roliga och raka - precis som alltid av Pija Lindenbaum. Och alla med syskon kan känna igen sig.

De dödas samtal

Reginald Hill

Deckare/ Minotaur

Jag sörjer att jag inte längre kommer att kunna njuta av de förintande replikernas mästare, kriminalintendent Andy Dalziel. Eller hans närmaste man, den sympatiske Peter Pascoe. Jag har läst varenda bok som Reginald Hill skrivit och älskat hans intelligens och humor. Men så dog han förra året och som en liten tröst har förlaget gett ut ett av hans tidigare verk. Det tillhör inte hans allra bästa men är ändå spännande underhållning på hög nivå.

Min favorit:

Soldater

Sönke Neizel, Harald Welzer

Dokumentär/Brombergs

Under hela andra världskriget ägnade sig engelsmännen åt systematisk avlyssning av tyska krigsfångar. Därefter glömdes materialet bort tills en tysk forskare hittade det av en händelse. Tillsammans med en kollega har han sammanställt enbok , som ger en ocensurerad bild av hur soldaterna tänkte, tyckte och vad de varit med om. I vardaglig ton berättar de om de mest utstuderade grymheter som de begått. En svindlande läsupplevelse.

Efter en...

..vecka i New York kom jag hem till 67 bokpaket. Tänker ringa Gud och föreslå hen att utöka dygnet med 24 timmar. Hur ska jag annars hinna läsa allt jag vill?

Tillbringade...

...en dag på Newseum, ett enastående mediamuseum i Washington och hittade en fascinerande bok om Nellie Bly, USA:s första grävande kvinnliga journalist.

Följ ämnen i artikeln