Ingen enda människa vet hur nästa regering ser ut

Vissa är väldigt arga på de långdragna, och fruktlösa, diskussionerna om vilken regering som kommer att tillträda efter valet i höst. Det är begripligt eftersom det bara är spelteorier innan det finns ett valresultat.

Men lika förståeligt är de många diskussionerna eftersom man på goda grunder kan tro att regeringsfrågan kommer att kräva okonventionella lösningar. Då är det bra att ha tröskat igenom åtminstone en del av alternativen i förväg.

Med det sagt måste det än en gång understrykas att ingen vet hur valet den 9 september slutar. Flera partier riskerar att åka ur och det leder i så fall till att kartan ritas om från grunden.

Bara en enda sak är spiksäker. Inget av de båda blocken, det rödgröna eller det blå, kommer att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. De kommer, som opinionsläget ser ut nu, fortsätta som vågmästare, det vill säga avgöra vem som vinner när rött och blått står emot varandra.

Sverigedemokraternas makt kommer därmed varken öka eller minska. Den ligger kvar på samma nivå som nu även om de får betydligt fler röster än i förra valet.

Under förutsättning att alla åtta partier blir kvar i riksdagen är det rimligt att tänka sig att antingen Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) blir statsminister.

Löfvens regering kommer av allt att döma se ut som den nuvarande med ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet. Kristerssons regering kommer, i så fall, bestå av de fyra borgerliga partierna.

Men om L eller KD tvingas lämna riksdagen blir det ingen alliansregering. Om de gröna för andra gången röstas ur riksdagen finns inte förutsättningar för en rödgrön regering.

Det är då de, för Sverige, okonventionella lösningarna måste tas till. Man får förmoda att den som leder det största partiet, sannolikt Stefan Löfven, blir statsminister. Men hur ser hans regering ut?

Det mest troliga är en renodlad S-regering som vilar på ett regeringsunderlag som består av det egna partiet och flera andra partier, kanske Centern, kanske Liberalerna, kanske båda och ytterligare något.

Men det räcker sannolikt inte för att baxa en budget genom riksdagen. Liberalernas Jan Björklund vill inte samarbeta med Vänsterpartiet så där finns ingen hjälp att hämta.

I det här läget skulle Moderaterna och Sverigedemokraterna troligen vara större än S-regeringen och dess allierade och därmed kunna rösta ner deras budgetförslag. Det är alltså inte heller någon lösning.

Vi har kort och gott inga bra svar. Inte förrän väljarna sagt sitt och det blir dags att ompröva gamla sanningar och positioner.


Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


5 saker att hålla koll på i veckan

P18 återuppstår

Det är idel ädla herrar som inviger Gotlands regemente i morgon, på Annandag pingst. Kungen, Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bygdén är samtliga på plats. Pansarförbandet lades ner 2005, men väcks nu till liv igen till följd av det nya säkerhetsläget.

Nu kan det hända grejor

Tysklands kansler åker till Kina för att träffa premiärministern och den allt mäktigare presidenten Xi Jinping. Under mötet kan det hända grejor. Dels på det humanitära planet, Merkel gillar inte samvetsfångar, dels på handels­området. Det gäller att aldrig tappa tråden.

Tv-tal till nationen

SVT fick vid något tillfälle en bisarr idé som nu förverkligas. Partiledarna bjöds in att hålla ett 15 minuter långt tal till ­nationen som ska handla om hens visioner för Sverige om tio år, 2028. På torsdag är det Annie Lööfs tur. Före henne uppträder Jan Björklund och Jonas Sjöstedt.

De gröna kongressar

Sista kongressen före valet i höst håller Miljöpartiet i Västerås. Viktigaste frågan är att spika partiets valmanifest där viss, men inte för partiledningen farlig, oenighet råder. Gustav Fridolin inledningstalar på fredag, Isabella Lövin knyter ihop säcken på söndag, vid lunch. 

Abortförbud blir historia?

Irland har världens strängaste abortlag, men nu kan den försvinna. På fredag folkomröstas om åttonde tillägget i grund­lagen, som säger att fostrets och den blivande mammans liv är lika värda, ska tas bort eller inte. Enligt opinionsundersökningarna vill fler ta bort än behålla.