I dag lämnar britterna – men brexitkaoset är snart tillbaka

Dagen som så många antingen fruktat eller längtat efter är till slut här.

Storbritannien lämnar EU – fast ändå inte riktigt.

Brexitkaoset kommer att nå nya höjder det närmaste året.

Formellt vinkar britterna adjö till EU i dag. Men det mesta kommer att fortsätta som vanligt fram till den 31 december.

För att slippa dramatiska förändringar från ena dagen till den andra så har parterna enats om en övergångsperiod. Under den tiden kommer alla de gamla reglerna att gälla.

Det är fortfarande inga tullar på varor mellan de brittiska öarna och övriga Europa. EU-medborgare som reser till London behöver fortfarande ha pass med sig eftersom britterna inte är med i Schengensamarbetet, men något visum behövs inte.

Nästan allt kommer att vara precis som det varit, fram till den 31 december. Det är den dag då britterna på riktigt lämnar den europeiska unionen.

Tiden fram till dess blir avgörande för den framtida relationen mellan de brittiska öarna och den europeiska kontinenten.

Skilsmässan mellan de två parterna är klar men fortfarande återstår att förhandla fram ett nytt handelsavtal.

Erfarenheterna av förhandlingarna om skilsmässan visar att det inte blir någon enkel match.

För det första är tiden mycket knapp. Att förhandla fram ett handelsavtal med EU tar normalt flera år. Nu har parterna omkring tio månader på sig. Förhandlingarna kan starta först när alla formellt godkänt skilsmässan. Då är vi troligen framme i mars.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

När EU:s chefsförhandlare Michel Barnier nyligen besökte Stockholm poängterade han att det handlar om 600 avtal som nu måste omförhandlas mellan EU och britterna.

Han gjorde en konstpaus för att vidden av den uppgiften skulle sjunka in innan han med en suck konstaterade att det inte fanns några möjligheter att hinna med detta.

– Vi ska göra vårt bästa, men det kommer inte att gå. Vi får börja med det viktigaste och lämna annat.

Eftersom premiärminister Boris Johnson drivit igenom en ny lag som förbjuder honom att förlänga tidsfristen med EU så är det bäddat för nya problem och bråk.

Lyckas parterna inte nå ett nytt handelsavtal står vi åter vid avgrunden då britterna kan tvingas hoppa ut i det okända utan ett nytt handelsavtal. Tullar kommer att införas på varor mellan EU och Storbritannien över en natt.

Den enda trösten är att EU fortfarande får sina runt 500 miljarder kronor och att de EU-medborgare som fått tillstånd att stanna i Storbritannien fortfarande kan göra det.

Plus det faktum att när parterna kommit så här långt så har jag oerhört svårt att tro att de inte i slutändan kan enas om ett handelsavtal. Men precis som när det gäller skilsmässan är motsättningarna stora.

Storbritanniens flagga och EU-flaggan

EU vill inte ge britterna ett så bra avtal att fördelarna med att fortfarande vara medlem av den ekonomiska klubben inte förblir uppenbara. Britterna ska inte få plocka russinen ur kakan.

Som Michel Barnier uttryckte i Stockholm:

– Noll tullar måste också innebära noll dumpning.

Med det menas att EU inte vill ha något skatteparadis som granne som sänker avgifter och skatter för att locka till sig företag. Eller inte följer samma strikta regler som EU när det gäller arbetsmarknaden, restriktioner för farliga produkter och liknande. Barnier beskriver det som ”ett ekosystem av gemensamma normer och standarder”.

På sätt och viss är det givetvis sorgligt att Storbritannien nu försvinner från EU. Men britterna har i praktiken röstat två gånger om att lämna och fattat sitt beslut. Det måste övriga EU acceptera.

Men vi kan spara tårarna till årsskiftet då det blir farväl på riktigt.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen