El är för viktigt för att hanteras av kraftbolag

Ringhals och dess gelikar har inte gjort många knop under vintern.

Efter två veckors normal vinterkyla har den arktiska temperaturen slagit till igen. I söndags morse var det 17 minusgrader, när jag hämtade tidningarna i brevlådan.

Därmed är jag osökt inne på vinterns stora skandal, de rekordhöga elpriserna. 

När vinterkylan överraskade oss i mitten av december visade det sig, att kärnkraftsindustrin gjort en fatal ”planeringsmiss”. Flera reaktorer hade varit avställda sen i vintras för årliga revisioner, men dessa hade dragit ut på tiden så länge att när kölden slog till, ja då var en tredjedel av den svenska kärnkraften inte tillgänglig! 

Akut elbrist uppstod. Elpriset chockhöjdes. Under en enda dag, den 17 december, tjänade elproducenterna 1,2 miljarder kronor sen elpriset slagit all time high och stigit till 14,70 per kilowattimma mot normala 50 öre! 

Fortfarande står reaktorerna Ringhals 1 och 2 stilla. Forsmark 2  körs i dag med bara 30 procents effekt, och Oskarshamn 3 med bara 51 procents effekt. Totalt utnyttjas just nu endast 74 procent av den svenska kärnkraftens kapacitet, trots att vi upplever den kallaste vintern på 50 år. 

Istället har tre oljekraftverk i Karlshamn, Stenungsund och Marviken dragits igång. Det är bara det, att dessa reservkraftverk, som körs på fossila bränslen, spyr ut tonvis med koldioxid varje dag, en kanske inte helt passande bieffekt i en tid, när klimatfrågan har högsta prioritet. 

Importen av kolkraftsel från Tyskland och Danmark har också varit rekordhög i vinter – samtidigt som rena och miljövänliga kärnkraftreaktorer stått stilla i Sverige!

Det är inte bara vi konsumenter som drabbats av elprischocken. Flera företag inom skogs- och massaindustrin har tvingats stoppa sin produktion under de timmar på dagen då elpriset varit som högst. Företagen har inte haft råd att köra sina egna maskiner! Så när vi äntligen befinner oss i en spirande konjunkturuppgång, då slår kraftbolagen till med chockpriser på el, som kväver uppgången. 

Detta fick den tidigare vd:n i skogskoncernen SCA, Sverker Martin-Löf, att gå i taket. Elpriserna visar att den avreglerade elmarknaden är ett stort misslyckande, sa Sverker Martin-Löf i ett skarpt uttalande. De elpriser, som sätts på den nordiska elbörsen Nordpool, är enligt honom ”inget annat än en gigantisk förmögenhetsöverföring från industri och konsumenter till elproducenter”.

Jag håller med. Elproducenterna skor sig på en elbrist de själva (avsiktligt?) framkallar genom att inte utnyttja sina egna energitillgångar.

Slutsatsen är att elproduktionen i Sverige är för viktig för att hanteras av kraftbolagen. De har bara intresse av att maximera sina vinster, inte att leverera ström till rimliga priser. Därför har jag två förslag:

1. Återreglera elmarknaden och ålägg kraftbolagen ett försörjningsansvar för att producera el i tillräcklig mängd

2. Lägg ner elbörsen Nordpool. 

Jag kan förstå att aktier köps och säljs på börser. Att äga aktier är frivilligt och inte livsnödvändigt. Är en aktie för dyr, köper man den inte. Man dör inte, om man inte äger aktier.

Men när vinterkylan tränger in genom väggarna, då dör man eller blir sjuk om man inte kan hålla sig varm. Man tvingas köpa el, hur dyr den än är. Att ha tillgång till energi, som värmer och håller produktionen uppe, är en överlevnadsfråga, ett val mellan välstånd och misär, inte något som en fåtal giriga kraftproducenter och elbörsmäklare kan få leka med som de vill. 

Följ ämnen i artikeln