Demokraterna på väg att begå politisk harakiri

Demokraterna har ett enda mål inför höstens presidentval. Att besegra Donald Trump.

Men i stället för att skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas ser det ut som partiets kandidater är på väg att begå kollektiv politisk harakiri.

President Trump påstår att han aldrig tittar på Demokraternas debatter.

– De är så fruktansvärt tråkiga, brukar han hävda på sina valmöten.

En uppfattning han definitivt hade fått revidera om han sett den gångna veckans debatt i Las Vegas.

Presidenten borde vara euforisk över vad som utspelades på debattscenen. I stället för att angripa Trump ägnade sig de demokratiska kandidaterna åt att sticka kniven i varandra.

Demokraterna riskerar att upprepa samma misstag som i förra valrörelsen.

Michael Bloomberg var föga förvånande den som fick ta emot flest hugg. Han ses av de övriga som en ovälkommen gäst som tack vare sin enorma förmögenhet hoppat in väldigt sent i tävlingen om vem som ska få partiets nominering.

Debatten blev ett väldigt tydligt bevis på vad som är ett av Demokraternas största problem.

Eftersom åtta kandidater fortfarande slåss om nomineringen kommer primärvalsprocessen att bli en utdragen historia.

Demokraterna kommer att ägna veckor och månader åt att attackera varandra i hopp om att sticka ut så mycket att de ska lyckas få den åtråvärda chansen att utmana Trump.

Svårt sårad

De kommer att lyfta fram mindre fördelaktiga fakta om motståndarna och i största allmänhet ta heder och ära av varandra.

De kommer med andra ord att förse president Trump med all tänkbar ammunition inför höstens val.

I slutändan kommer en av dem ändå att stå där som Demokraternas kandidat. Redan i förväg svårt sårad och delvis avklädd.

Alla kandidater försäkrar att de kommer att ställa sig bakom den person som till slut får nomineringen men på vägen dit kommer de riskera att begå politisk harakiri.

Redan under valet 2016 hjälpte Demokraterna till att bereda vägen för Donald Trump. Hillary Clinton var partiets givna kandidat. Utmanaren Bernie Sanders sågs som en ofarlig vänsterpolitiker helt utan chans. Fast han vägrade spela rollen som på förhand besegrad.

I stället mobiliserade han sina hängivna anhängare och fortsatte utmana Clinton tills hon rent matematiskt inte längre gick att slå. Processen ackompanjerades av många hårda ord mellan de två kandidaterna. Sanders bidrog till att svärta ner bilden av Hillary. Något Trump kunde spinna vidare på och utnyttja i valrörelsen.

Primärval i Nevada

Det normala hade varit att Bernie Sanders i ett relativt tidigt skede insett att Hillary Clinton ändå skulle vinna och klädsamt kastat in handduken för att sedan ställa sig bakom henne.

Nu riskerar Demokraterna att upprepa misstaget från förra valrörelsen. Med så många kandidater kvar kommer det att ta lång tid för någon av dem att samla ihop tillräckligt många delegater till sommarens partikonvent. Under tiden kommer kandidaterna att resa runt på valmöten och stå i tv-debatter och förtala varandra.

Det fortsätter nu på lördag med primärval i Nevada och veckan efter i South Carolina. Sanders ligger bra till men även om han vinner klart så ger det inte så många delegater att något är avgjort.

Ju längre valrörelsen pågår desto mer står på spel och desto hätskare kommer utfallen att bli.

Särskilt nu när Bloomberg på allvar blandat sig in i leken. Klyftan mellan honom och Bernie Sanders är nästan lika djup som mellan de demokratiska kandidaterna i gemen och president Trump.

Sanders ser Bloomberg som ännu en miljardär som försöker köpa sig till nomineringen. Bloomberg ser Sanders som ytterlighetskandidaten som är hopplöst chanslös mot Trump.

Under tiden de bråkar och käbblar kan de mycket väl ge valsegern till Donald Trump.