Går det att köpa presidentposten?

När Michael Bloomberg gör debut på demokraternas debattscen så sker det under en skur av anklagelser om att han köpt sig en plats.

Det finns bara en sak som kan leda honom till Vita huset och det är hans obegränsade finansiella muskler.

De demokratiska presidentkandidaterna har debatterat mot varandra med jämna mellanrum sedan i somras. En efter en har fallit bort från debattscenen därför att de inte klarat av de allt hårdare kraven partiet ställt på goda opinionssiffror och stort antal donatorer för att få vara med.

Men så plötsligt för några veckor sedan bestämde sig den högsta partiledningen för att ändra reglerna. Kravet på att kunna visa upp en viss mängd donatorer togs bort.

Partiledningen förnekar det men alla vet att det fanns ett specifikt skäl för att göra denna ändring. Att släppa in mångmiljardären Michael Bloomberg på debattscenen.

Michael Bloomberg.

Partitopparna hoppas att Bloomberg ska bli en kompromisskandidat i mitten nu när det ser ut som om Joe Bidens kampanj kan vara på väg att kollapsa.

Bloomberg försöker göra något som ingen lyckats med tidigare. Han skippar de fyra första primärvalen och satsar i stället enorma pengar på tv-reklam som ska göra honom känd över hela landet.

Bloomberg har redan spenderat över tre miljarder kronor på tv-reklam. Som jämförelse har två andra kandidater som försöker vinna demokraternas nominering, Bernie Sanders och Pete Buttigieg, lagt ut hundra miljoner kronor vardera på tv-reklam, enligt New York Times.

Fattig blir inte president

Det är ingen hemlighet att det inte går att vara fattig och bli vald till USA:s president. Framförallt handlar det om att kunna pumpa ut tv-reklam med sitt budskap till en nationell publik.

Därför omgärdas amerikanska presidentvalskampanjer av vissa regler. Det finns en övre gräns för hur stora enskilda donationer får vara och kandidaterna måste också redovisa varifrån de får sina bidrag.

Ett vanligt sätt för kandidaterna att få in pengar är att ordna middagar med en häftig prislapp för de som vill delta.

Kandidater som Bernie Sanders har revolutionerat processen genom att samla in väldigt många små bidrag från väldigt många människor. En gräsrotskampanj som saknar motstycke.

Michael Bloomberg gör något helt annat. Han använder uteslutande sin personliga förmögenhet som uppgår till 600 miljarder kronor. Det gör honom unik. Förmögenheten kommer från finans- och mediabolaget Bloomberg som han själv grundade 1981.

Men det sätter också fokus på pengarnas betydelse i amerikanska val. Bloombergs taktik gör det omöjligt att inte ställa frågan om presidentposten är till salu.

Hett om öronen

Man kan lugnt slå fast att utan att satsa sina egna pengar hade Bloomberg inte haft en chans.

Han kom in alldeles för sent i racet och utan hans miljarder hade försöket att bli partiets presidentkandidat utan att ställa upp i de första primärvalen varit dödsdömt från start.

På bara några månader har Bloomberg i de nationella mätningarna gått från några få procent till runt 15 procent. Han ligger tvåa eller trea i de flesta mätningar efter Sanders som drar ifrån de övriga, men ibland före Joe Biden. Helt och hållet tack vare den massiva tv-reklamen.

Man kan lugnt utgå ifrån att Bloomberg kommer att få det hett om öronen när han tidigt torsdag morgon svensk tid för första gången möter sina värsta utmanare öga mot öga i en tv-sänd debatt.

Michael Bloomberg talar i Philadelphia.

Bernie Sanders och Elizabeth Warren har redan anklagat honom för att försöka köpa nomineringen. Förre vicepresidenten Joe Biden kommer att försöka krossa Bloombergs bild av att han samarbetade nära med Barack Obama när denne var president. Något som Biden bevisligen gjorde.

Andra kommer att angripa Bloomberg för de rasistiska polismetoder som infördes under hans tid som borgmästare i New York och ta upp de många anklagelserna om sexistiskt uppträdande mot sina anställda.

Magplask

Jämfört med de övriga är Bloomberg både ringrostig och mycket oerfaren som debattör. På sina valmöten läser han uteslutande från en textskärm och han interagerar mycket lite med publiken. Tvärtemot övriga kandidater.

Så allt utom ett direkt magplask i debatten kommer att betraktas som en framgång av Bloombergs stab.

Oavsett prestation kommer Bloombergs pengar att göra honom till en av demokraternas toppkandidater.

Men det kommer att ta några månader innan vi vet om han lyckas köpa sig till möjligheten att få utmana Donald Trump om Vita huset.

 

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen