Hemlighetsmakeri gör Sverige sämre

Korruption trivs inte i offentlighetens ljus

Lena Mellin: ”Det nya intresset kan, om det håller i sig, gagna samhället. Jag tror nämligen att offentlighetsprincipen är en viktig orsak till att vi i Sverige har så pass lite korruption som vi trots allt har.”

Nu ska jag skriva om ett ganska tungt ämne. Men viktigt. Så sluta inte läsa här.

Från högsta politiska ort uttrycks plötsligt ett stort intresse för offentlighet. Det har manifesterats bland annat vid följande tillfällen:

  • Det första gäller det enorma stödet till företag som korttidspermitterar personal för att överleva coronakrisen, hittills 28 miljarder.

Men vilka företag som fått del av stödet är hemligt, trots att skattebetalarna står för notan.

  • Det andra gäller skolan. En dom i kammarrätten har av Skolverket tolkats som att allt som gäller skolan är mer eller mindre hemligt. Underlaget för skolpengen, för det fria skolvalet och så vidare. Det har till och med ifrågasatts om Sverige kan delta i de internationella undersökningar och om skolans adress är offentlig. Absurt såklart.

 

Det nyväckta intresset är mycket bra. Det är vi inte vana vid. I kontakter med myndigheter är det inte ovanligt att dokument uppges vara arbetsmaterial, ha utrikessekretess eller gälla personliga förhållanden och därmed vara hemliga. Trots att det inte förefaller vara sant.

Det nya intresset kan, om det håller i sig, gagna samhället.

Jag tror nämligen att offentlighetsprincipen är en viktig orsak till att vi i Sverige har så pass lite korruption som vi trots allt har.

Journalister, privatpersoner och organisationer begär ut dokument från stat, kommun och region, ofta för att de misstänker att något är fel. Sammantaget är det alltså ganska många personer som går igenom handlingar, det vill säga ganskar hur samhället fungerar.

Det är en enorm tillgång för demokratin. För samhället. För oss alla.

Missförhållanden blottläggs. Det gör Sverige bättre än det annars skulle ha varit. Inte tvärtom, som många inbillar sig.
 

Frågan diskuterades på Publicistkubben härom veckan och ingen sade emot när jag kastade fram den här hypotesen:

Låg korruption är bra av flera skäl. Pengar, offentliga eller privata, används på det sätt de avsetts för. Misstänksamheten, känslan av att hela tiden bli lurad av ”etablissemanget” blir lägre än den annars skulle ha varit.

Det leder till något som brukar kallas tillit. Det är verkligen något som politiker gillar, i alla fall när de håller tal. Det är motsatsen till ett rövarsamhälle. Det är ett samhälle där vi litar på varandra och på myndigheterna. Ett ganska bra samhälle.

Slutsatsen av detta är att landets politiker borde försvara offentlighetsprincipen som en armé av tennsoldater. Inte vika en tum – i stället för att hitta på fåniga undanflykter.

Så sätt igång och fajtas. För ett mindre hemligt – och därmed bättre –Sverige.


Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Val i Italien – igen
    Italienarna går till val under söndagen. Huvudskälet till att valurnorna öppnar är regionalval men det är också folkomröstning om parlamentariska reformer. Jag har ingen statistik, men Italien måste ha flest folkomröstningar i hela Europa. Men intresset från väljarna är inte högt.
  • 100 krismiljarder
    Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar under månaden regeringens förslag till budget för 2021. Äntligen tvingas man nästan säga efter att ha bevittnat rader av utspel i parternas hjärtefrågor i flera veckor. Bakom förslaget står följande kvartett; regeringen, L och C.
  • ​Nya reseråd
    Utrikesdepartementet UD fattar nya beslut om reserekommendationer varannan vecka. På onsdag är det dags för en ny omgång. Råden ändras ju hela tiden så det är lite besvärligt att hänga med. Men man kan googla på UD reseråd eller kolla i appen UD resklar.​ Där finns svaren – förhoppningsvis.
  • ​Samling i New York
    Coronan har uppenbarligen inte stoppat den årliga samlingen i FN:s generalförsamling, som öppnar på onsdag. Mötet ska pågå i fem dagar. I en synnerligen orolig värld finns det väldigt mycket att ventilera. och pandemin kommer självfallet kasta sin skugga även här.
  • Nytt EU-toppmöte
    Det senaste halvåret har EU:s stats- och regeringschefer träffats oftare än någonsin tidigare. På torsdag ör det dags igen – och ett ämne som kommer att beröras är den arbetsplan som EU-kommissionens ordförande skissade förra veckan, återstart och klimatkamp. Utsläppen ska ner snabbare.

Veckans citat

”Det är inte aktuellt överhuvudtaget.”

Ulf Kristersson (M), oppositionsledare om att regera med SD


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.