Vi vill ha för billig mat

Uppdaterad 2013-03-05 | Publicerad 2013-03-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Annika Creutzers krönika

Nu kommer den ena matskandalen efter den andra.

Frågan är om vi kan vänta oss någon ändring eller om den globala matindustrin har oss i ett järngrepp.

Och kanske har vi oss själva att skylla. Vi vill helt enkelt ha för billig mat.

Annika Creutzer.

Det är intressant att följa matpriserna under åren. För en vanlig familj har maten blivit en allt mindre del av utgifterna.

Jag har grävt i statistiska centralbyråns årsböcker och det är mycket som har hänt på 100 år. 1914 använde en vanlig familj halva inkomsten till mat. Av en intjänad hundralapp gick 50 kronor till mat. Den andra stora utgiften var boendet och sedan fanns det inte så mycket pengar över.

Det här var ju långt före semestrar, fritidsintressen, familjebil och modeindustrin. Det var ungefär 10 år innan radion kom in i familjen och närmare 45 år före TV:n.

I dag använder en motsvarande familj bara 12 kronor på varje hundralapp till mat. Alltså riktig mat som vi behöver. Vi lägger ner mer pengar på inköp i mataffärer men det är också en hel del vad vi kan kalla nöjeskonsumtion.

För hundra år sedan fanns ingen livmedelsindustri att tala om. Vi köpte enkla basvaror som vi tillredde. Tyvärr var det även då problem med kvaliteten. Det var svårt för den som bodde i staden att få färsk mjölk som inte var fylld av bakterier. Det gjorde att stockholmarna bara drack i snitt en halvliter var om året. Men så kom krav på pastörisering och mjölken blev en storsäljaren.

Maten har blivit allt säkrare och mer kontrollerad rent hälsomässigt. Vi behöver inte, och har därför glömt bort, gammal kunskap om hur vi luktar och smakar på mat för att se om den är frisk. Istället litar vi blint på datummärkningen och slänger allt mer ätbar mat.

Vi vill också slippa de långa matlagningsprocesserna och är beredda att betala för det färdiglagade.

Och det är nu vi borde ställa oss fler frågor. Hur kan till exempel ett kilo färdiga köttbullar kosta hälften av vad ett kilo köttfärs kostar. Visst ska bullarna innehålla lite annat och hanteringen av den färska färsen kräver mer, men är det en rimlig prisskillnad? Det kanske är dags att fundera på om det verkligen är så svårt att rulla köttbullar själv och om det inte är tryggare om du själv har blandat ingredienserna?

I takt med att vi äter allt mer färdiglagad mat har vi också blivit allt fetare. I det färdiglagade finns ofta smakförstärkare som salt och socker i större mängder än vi behöver.

Vi behöver egentligen inga fler matlagningsprogram som lär oss lyxa till det. Istället behövs roliga och inspirerande program som lär oss grunderna till hur vi lagar enkel, billig och god mat av bra basvaror, hur vi tar tillvara rester och hur vi luktar, smakar och känner på mat.

För räkna med att det kommer fler skandaler, fler globala producenter som slussar runt mat som vi inte vet var den kommer ifrån. Det ligger alldeles för mycket pengar i matindustrin för att även rent brottslig verksamhet ska finnas med på ett hörn.

Det enda du kan göra är att själv bestämma dig för vad det är du vill stoppa i dig. Och ibland vara beredd att det kan kosta lite mer.

Har du tips på billig, bra mat? Ge förslag och diskutera i kommentarsfältet nedan!

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln