Partiledarna vill inte prata om det här – det är för jobbigt

I kvällens tv-debatt kommer de inte ta upp ”Maktens kvitton” - var så säker

Partiledarna vill inte prata om sina riksdagsledamöters fifflande med kvitton.

Aftonbladets pågående granskning ”Maktens kvitton” hotar på sikt demokratin. Orsaken är innehållet i avslöjandena liksom en förbluffande, rentav färskräckande, flathet från partiledningarna.

I ”Maktens kvitton” har Aftonbladet granskat kostnader som riksdagsledamöterna kräver att få ersättning för och om kraven stämmer med verkligheten.

Slående många gör inte det. Michael Svensson (M) befann sig exempelvis på semesterresor utomlands när han gång efter annan påstod att körde bil i tjänsten här hemma.

Nuvarande vice talmannen tog med sig maken till Gotland. Skattebetalarna stod för bil från Söderhamn, hotell i Stockholm, färja till Gotland, hotell i Visby. Men Åsa Lindestam (S) gjorde först efter Aftonbladets artiklar det påbjudna avdraget på 25 porcent av hotellkostnaden för medföljande. Trots att allt annat var helt gratis för paret.

Denna rättsröta, för man måste kalla det så, har fått pågå utan att partiledningarna tagit itu med den. De borde kallat sina riksdagsledamöter till svavelosande straffpredikningar, krävt pappren på bordet och utlovat repressalier för snedstegen.

Rättsröta är normalt något som hotar rättssystemets grunder. Det gör tyvärr kvittotrixandet i riksdagen i förlängningen.

När Caroline Szyber (KD); som nu lämnat riksdagen, tar maken med sig till Italien och Västkusten är det givetvis inte för att hon ska jobba. Utan för att de ska ha trevligt tillsammans.

Hon tycker att de har rätt till den guldkanten. Fast de inte betalar allt själva. Det ska däremot skattebetalarna göra.

Det motsvarar den bild som medborgarna har av överheten, att de skor sig på småfolkets bekostnad. Och det är just det som är problemet med ”Maktens kvitton” och partitopparnas flathet.

De bekräftar nämligen fördomar. Det är så här det ser ut i Sverige, topparna roffar åt sig och deras elitkompisar tittar stillatigande på.

Fem ledamöter har lämnat riksdagen till följd av ”Maktens kvitton”. Var märks ståhejet, upprördheten i det offentliga Sverige? Inte på särskilt många ställen.

I kväll möts partiledarna i en 2-timmarsdebatt i SVT. Vissa av dem kommer att varna för den högerextrema och nationalistiska vind som sveper över Europa och för att den hotar demokratin.

De borde tala om vår inhemska rättsröta också. Den är nämligen minst lika farlig för demokratin.

Men det kommer de inte att göra. Det ligger för nära, det är för jobbigt.

Fem saker att hålla koll på i veckan

Något gammal, något nytt
Miljöpartiets kongress avslutas i dag. Under dagarna har partiet valt om Isabella Lövin som kvinnligt språkrör och utsett Per Bolund till nytt manligt språkrör efter Gustav Fridolin som lämnade regeringen i januari. Men förtroendet för Lövin är ungefär lika lågt som för Fridolin.

Nu tar Finland över
På Europadagen, den 9 maj, samlas EU:s stats- och regeringschefer i till ett informellt toppmöte i rumänska Sibiu. Det betyder att det rumänska ordförandeskapet börjar lida mot sitt slut. Den 1 juli tar Finland över. Men än har landet inte någon regering efter valet i april.

EU-valet närmar sig
Senast på onsdag ska alla ha fått sitt röstkort till EU-valet 26 maj. Samtliga mediehus bullar upp allt vad de kan för att läsarna, tittarna och lyssnarna ska kunna fatta ett överlagt val. Exempelvis Aftonbladet där Hele´ne Fritzon (S) frågas ut i AB Morgon på torsdag.

Bekanta dig med herrarna
Nästa onsdag möts de s k spitzenkandidaten, toppkandidaterna för EU-parlamentets olika partigrupper i en debatt som sänds i SVT. En av dem förväntas bli kommissionens nye chef, exempelvis Manfred Weber, EPP, eller Frans Timmermans, S&D. Aftonbladet är på plats i Bryssel.

EU-grillning på hög nivå
SVT grillar som sig bör de svenska partiernas toppkandidater. Först ut är KD:s Sara Skyttedal och FI:s Soraya Post som frågas ut nästa onsdag. Skyttedal är kommunalråd i Linköping medan Post suttit i parlamentet sedan 2014. Utsikterna för att hon ska återväljas är dock små.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.