Flyktingarna är brickor i ett storpolitiskt spel

Flyktingarna som möts av tårgas vid Greklands gräns är brickor i ett politiskt spel.

Turkiets president Erdogan vill straffa Europa och Nato för att de inte stödjer Turkiets krigsäventyr i Syrien.

Vid sidlinjen står Putin och myser.

Turkiets beslut att släppa igenom flyktingar som vill ta sig till Europa är resultatet av en djup och långvarig konflikt mellan Turkiet och Europa.

Erdogan är irriterad över vad han ser som Europas skenhelighet och svek mot Turkiet.

Enligt hans synsätt gjorde Turkiet Europa en stor tjänst genom att ingå ett avtal 2016 om att stoppa flyktingar från att ta sig från Turkiets till Europa. För detta fick Turkiet visserligen rejält betalt, 60 miljarder kronor över ett antal år.

Men Erdogan är sur över att det mesta av pengarna går direkt till flyktingarna eller till organisationer som hjälper flyktingar snarare än till den turkiska staten. Erdogan vill ha mer betalt. Turkiet hävdar att den verkliga kostnaden för de närmare fyra miljoner flyktingar som befinner sig i Turkiet är mer än tio gånger högre än bidragen från EU.

Det senaste åren har Erdogan vid minst nio tillfällen hotat med att släppa på flyktingströmmen igen om inte EU ökar sina ekonomiska ersättning.

På senare tid har han också länkat avtalet med EU till kriget i Syrien. Erdogan vill ha stöd från EU och Nato för Turkiets krigsföring i Syrien och planerna på att skicka tillbaka två miljoner av flyktingarna till en av Turkiet kontrollerad buffertzon i norra Syrien.

Turkiska soldater dödades

I slutet av förra året gick Nato-landet Turkiet in med trupper i norra Syrien för att inrätta den här buffertzonen. Motivet var att få bort de syriska kurdernas trupper från gränsen vilka Erdogan hävdar utgör ett hot mot Turkiets säkerhet.

I stället för att stödja det turkiska krigsäventyret har EU fördömt Turkiets invasion av norra Syrien som möjliggjordes när president Trump drog bort de amerikanska soldaterna från området.

Nyligen har Syriens diktator Bashar al-Assad tillsammans med Ryssland startat en offensiv i Idlib-provinsen i norra Syrien där man attackerar de rebeller som Turkiet stöttar. Det var när en grupp på drygt 30 turkiska soldater dödades i förra veckan som Erdogan fick nog och bestämde sig för att göra allvar av sitt hot att öppna gränsen för flyktingarna.

Turkiets president Erdogan.

Detta som hämnd för att EU och Nato inte militärt är berett att stötta Turkiet i Syrien. Turkiet vill att Nato bland annat ska upprätta en flygförbudszon i norra Syrien för att stoppa de ryska och syriska bombplanen.

Nato har verbalt uppmanat Syrien och Ryssland att upphöra med sina bombningar och offensiven i Idlib som tvingat närmare en miljon syrier på flykt. Men man är inte beredd att gripa in militärt.

Varken EU eller Nato vill dras in i det blodiga inbördeskriget. Men man vill inte heller ge en fristad åt de nya flyktingar som striderna resulterar i.
Detta uppfattas av Erdogan som hyckleri.

En maktdemonstration

Sannolikheten att Turkiet permanent öppnar sin gräns mot Europa är inte stor. Man ska nog mer se det som en maktdemonstration och ett förhandlingsutspel.
Turkiska myndigheter hjälpte i helgen till att köra flyktingar till gränsen i bussar och klippte även upp gränsstängslet för att underlätta deras flykt. Turkisk tv spred bilder på flyktingkaoset vid gränsen i syfte att skrämma Europa befolkning för en ny flyktingvåg liknande den 2015.

Men det bakomliggande syftet är att få Nato och EU att ingripa på Turkiets sida i Syrien snarare än att skapa ett nytt flyktingkaos. Eller åtminstone press EU på mer pengar.

Signalen är: Titta vad vi kan göra om ni inte hjälper oss.

De som får betala priset för Erdogans maktspel är flyktingarna som plötsligt tror att vägen mot till Tyskland och Sverige ligger öppen bara för att finna den stängd redan i Grekland.

Flyktingar i Turkiet på väg mot gränsen till Grekland.

Inte bara stängd för den delen. Grekland använder polis och tårgas för att hålla flyktingarna borta från gränsen.

Första fallet där en flykting skjutits ihjäl har redan rapporterats. Det blir säkert inte det sista.

Den främste vinnaren på striden mellan Europa och Turkiet är Rysslands president Vladimir Putin. Striden driver fram en spricka inom Nato samtidigt som flyktingströmmen hotar destabilisera EU.

Jackpot för Putin.

Migranter och grekisk gränspolis drabbar samman vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.