Kvinnors framgång har ett skyhögt pris

Sångerskan Rihanna mår dåligt.

I veckan ställde hon, i sista minuten, in två av tre konserter i Sverige. Orsaken sades vara utmattning. Nu fortsätter hennes världsturné, som pågått­ sedan i juni. Budskapet: upp på benen igen.

Realitystjärnan Kim Kardashian meddelade i måndags att hon vill skilja­ sig efter 72 dagars äktenskap. Dagen efter var hon i Australien för att göra reklam för väskor i en tv-soffa framför miljoner tv-tittare. Budskapet: The show must go on. En av Sveriges största bloggerskor, Blondinbella, har haft problem med sömnsvårigheter och panikångest. Hennes blogg är alltid­ uppdaterad.

Budskapet: Svik inte dina läsare. Ska man vara framgångsrik ung kvinna 2011 får man betala ett högt pris. Inte nog med att man ska göra karriär. Man ska dessutom:

  Vara snygg (hälsosamt, inte för smal eller för tjock).

 Vara en bra flickvän (samtidigt som man förstås är självständig) och ha ett bra sexliv.

 Ha coola kläder (och gärna en egen stil).

  Ha många vänner (både irl och på facebook).

Dessutom ska man vara någon som andra kan se upp till och beundra. Ingenting­ är omöjligt-generationen bär en enorm press på sina axlar. Vi svenskar lever förvisso allt längre, men den psykiska ohälsan ökar, särskilt bland unga kvinnor. I en miljö där den mest högljudda retoriken numera går ut på att ”man kan göra allt man vill”, ”man ska göra sin egen grej” och samtidigt ”vara en förebild”, tar prestationskraven till slut knäcken på dem som tvingas bära fanan högst.

Det finns ingen plats för misslyckanden. Trots att de i allra högsta grad tillhör ungdomen. Att få ha lov att testa sig fram, göra fel val, inte alltid vara smartast eller veta bäst.

Livet kan vara så väldigt grått. Ibland vet man inte vad man vill. Är man utmattad ska man inte gå till jobbet.

Vi ser allt fler framgångsrika kvinnor bland oss. De syns. Det är bra.

Men baksidan är den enorma prestationsångesten som är deras bränsle. Show must go on. Inte göra sina fans besvikna.

Utmattningsdepressioner, ångest och sömnlösa nätter. Vem ska vara den första att trycka på off-knappen och våga ta av sig förebildskappan?

I dag flyger Rihanna till nästa stad och nästa konsert. Hon tänker minsann inte säga nej. Eller att någonting är omöjligt. Eller att kroppen bara inte pallar med.

Hon är ju en ung, framgångsrik kvinna.

Följ ämnen i artikeln